Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 1. 2011,
7.12

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 6. 1. 2011, 7.12

8 let, 2 meseca

V čokoladnico in staro lekarno v Olimje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Olimje, ki je leta 2009 dobilo zlato medaljo za najbolj urejeno vas v Evropi, obiskovalce navdušuje tudi s sladkimi pregrehami v čokoladnici in tretjo najstarejšo lekarno v Evropi.

Na izlet s turističnim vlakom

Pod hribom Rudnica in v bližini reke Sotle, ki razmejuje Slovenijo in Hrvaško, kraljuje zaselek Olimje, ki ima kljub svoji majhnosti ponudbo velikih: cerkev, samostan in staro lekarno, čokoladnico, ranč jelenov Jelenov Greben, Deželo pravljic in domišljije, pivovarno in pivnico Haler in golfsko igrišče A-golf z gostiščem Amon, v bližnjem Podčetrtku pa se lahko razvajate v Termah Olimia. Iz term in izpred TIC-a Rogaška Slatina od pomladi do jeseni vsak dan, pozimi pa štirikrat tedensko in po dogovoru odpuhata proti znamenitostim Olimja turistična vlaka Atomček in Rogačan, s katerima si lahko popestrite izlet po Obsotelju.

Sladkosti iz Olimja

Za ljubitelje sladkih pregreh je obvezen obisk Čokoladnice Olimje, kjer sicer ne boste mogli pokukati v zakulisje ročnega izdelovanja domače čokolade, boste pa lahko prisluhnili zgodovini čokoladnice in se posladkali s sladkostmi iz Olimja. Korenine olimske čokoladnice segajo v začetek 20. stoletja, ko je imel prednik sedanjih lastnikov Videtičev na Dunaju priznan čokoladni butik, njegovi nasledniki pa so nekaj desetletij kasneje po preizkušenih receptih znova oživili čokoladarsko tradicijo – leta 1990 v Olimju, v zadnjih letih pa so matični čokoladnici dodali še čokoladne butike v Piranu, Novem mestu, Celju, Mariboru in Murski Soboti.

Čokoladnica Olimje slovi po ekološki proizvodnji, ki se izogiba rastlinskim maščobam, na prvo mesto pa postavlja kakav in druge naravne sestavine. Umetelne praline, raznovrstni trufli, domače griote, slastni ganašeji in krokanti, čokoladne tablice in figure, s čokolado oblito, karamelizirano in kandirano sadje – sladke pregrehe slovenske proizvodnje čakajo na sladokusce vsak dan od 10. do 17. ure.

Slavna zeliščarska tradicija Le streljaj od čokoladnice stoji Minoritski samostan Olimje z veličastno cerkvijo Marijinega vnebovzetja in staro lekarno, za Parizom in Dubrovnikom tretjo najstarejšo ohranjeno lekarno v Evropi. Pavlinska lekarna, ki je tu delovala v letih 1663–1784, je v vmesnem obdobju služila kot shramba za poljske pridelke, leta 1991 pa so se v samostan vselili minoriti in stari lekarni ponovno vdihnili življenje. Prvotna oprema lekarne v pritličju levega okroglega stolpa žal ni ohranjena, so pa spretne roke restavratorjev obnovile razkošne Lerchingerjeve freske iz leta 1780, ki skozi svetopisemske motive govorijo o poti do zdravja in sreče.

Patri minoriti, ki so oživili slavno zeliščarsko tradicijo v Olimju, obdelujejo tudi vrt zdravilnih rastlin, med katerimi se lahko sprehodite po zeliščarski učni poti, ki skoraj vsak mesec pokaže nekaj drugega. Prav vsak dan v letu pa se lahko prepričate, katera domača zdravila pripravljajo patri: od čajev, mazil in čebeljih izdelkov do zdravilnih praškov, tinktur in sirupov.

Ne spreglejte