Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2011,
7.35

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 12. 2011, 7.35

7 let

V Celje k pasjim prvakom ali v pravljično deželo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tretje največje mesto v Sloveniji je za obiskovalce zanimivo vse leto. Tudi če ste si ruševine Celjskega gradu ogledali, lahko v knežjem mestu odkrijete še marsikaj zanimivega.

Zakaj tja?

Slogan Celja je "mesto, v katerem si želim živeti", in če se tam dobro počutijo domačini, se bodo zagotovo tudi obiskovalci. Je eno najhitreje rastočih slovenskih mest, hkrati pa ima že dolgo in bogato zgodovino, ki jo lahko vidimo in začutimo še danes. Mestne temelje na sotočju Savinje in Voglajne so postavili že stari Kelti in Rimljani, ki so Celju dali ime (Keleia v starem keltskem jeziku pomeni zavetišče oziroma zaklonišče), zaradi celjskih knezov pa je mesto postalo znano tudi daleč po Evropi.

Sloves "druge Troje", kot so jo nekoč imenovali, se čuti še danes v številnih antičnih in srednjeveških ostankih, kot so tlakovane ulice, starokrščanska krstilnica, srednjeveško obzidje, knežji dvorec in stari grad, ki se vzpenja nad mestom.

Zakaj zdaj?

Konec tedna, ki je pred nami, zaznamujeta dva dogodka, ki bosta zagotovo vredna ogleda. Prvi je razstava psov in tekmovanje najuspešnejših razstavnih psov v Sloveniji, s katerim bodo proslavili 90. obletnico kinologije v Sloveniji. Tekmovali bodo tako kosmatinci iz Slovenije kot iz tujine.

Če pa dihate že povsem v prazničnem duhu, vas bo razveselila Pravljična dežela, ki odpira svoja vrata na Glavnem trgu. Danes ob 17. uri bodo na velikem odprtju zbrane pozdravili pravljične vile, škrati, snežaki in ostali vilinski gosti, ki bodo otrokom pravljično deželo predstavljali vsak dan do konca leta. Do 26. decembra se bodo otroci vsak dan ob 18. uri lahko srečali z Božičkom, od 26. do 31. decembra pa ga bo nadomestil Dedek Mraz.

Kaj kupiti?

Danes se odpira tudi božično-novoletni sejem v središču Celja. Odprt bo med 10. in 19. uro (v primeru dogodkov na prostem tudi dlje) vse do silvestrovega. Obiskovalci boste lahko tam izbirali med pestro ponudbo unikatnih izdelkov, "idealnih za nekoliko drugačno praznično obdaritev najdražjih," obljubljajo razstavljavci.

Če ste ljubitelj nekoliko bolj klasične oblike nakupov, pa se lahko odpravite v katerega od številnih celjskih nakupovalnih središč, ki vse leto ob domačinih privabljajo tudi kupce iz drugih slovenskih mest in celo iz tujine.

Kako tja?

Celje je avtocestno dobro povezano s preostankom države, sicer pa se lahko tja odpravite tudi z vlakom. Slovenske železnice bodo namreč obiskovalce v Pravljično deželo vozile s posebnim pravljičnim vlakom, na katerem bodo otroke s pravljicami kratkočasile pravljične vile.

Kaj pojesti in popiti?

Če vam prigrizki na stojnicah božično-novoletnega sejma ne bodo dovolj, vam priporočamo postanek v restavraciji hotela Evropa ali v gostilni Francl, ki smo ju uvrstili med najboljše gostilne na severovzhodu države, pri pijači pa ne gre spregledati piva iz bližnje laške pivovarne.

Ne spreglejte