Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 1. 2010,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 6. 1. 2010, 10.23

8 let

Umetnine iz H2O v Harbinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uradni začetek snežnega festivala Harbin je 5. januarja, a včasih jim narava ustreže in s sibirskim vetrom poskrbi, da so skulpture na ogled že prej in tako je bilo tudi letos.

Mesto Harbin že od leta 1963 gosti festival snežnih skulptur, a ker je bil zaradi kulturne revolucije nekajkrat odpovedan, je letošnji pod številko 26. Harbin je glavno mesto province Heilongdžiang, kjer pihajo močni sibirski vetrovi, zato je povprečna zimska temperatura –17 stopinj Celzija, kar je idealno za izdelavo ledenih mojstrovin.

Najnižje zimske temperature v zimski čudežni deželi sežejo do –40 stopinj Celzija in letošnja zima je poskrbela, da se je skulpture dalo občudovati že pred dnevi, konec razstave pa bo čez mesec dni.

Harbinski snežni spektakel se lahko kosa še s tremi velikimi festivali – japonskim v Sapporu, kanadskim, ki poteka v Quebecu, in norveškim. Skulpture so postale tako zahtevne in mogočne, da izdelava poteka s pomočjo laserskih rezil, nekaj pa je tradicionalne ročne obdelave. V parku je mogoče uživati tudi v drugih zimskih radostih, kot so smučanje, plavanje v reki Songhua in ogled razstave snežnih svetil. Festival se lahko pohvali z zapisom v Guinnessovo knjigo rekordov z največjo skulpturo, ki je bila dolga 250 metrov, visoka osem, zanjo pa so porabili kar 13.000 kubičnih metrov snega. Rekordna postavitev je predstavljala Niagarske slapove in Beringovo ožino, čez katero so migrirali prvi prebivalci.

V letošnji zimski čudežni deželi so izdelali ledene replike svetovnih znamenitosti, od kitajskih svetišč do rimskega Koloseja in kitajskega zidu.

V parku pozdravi tudi obraz kitajskega voditelja Maa Zedonga, mlajši pa lahko uživajo v ledeni različici Disneyja s tobogani in z junaki, kot so Miki Miška, Sneguljčica, palčki …

Ne spreglejte