Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 7. 2010,
13.45

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 2. 7. 2010, 13.45

8 let, 2 meseca

Po objem k najdebelejšemu macesnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najdebelejši macesen na Slovenskem z obsegom 464 centimetrov že stoletja kraljuje nad Logarsko dolino in v svoji častitljivi veličini sprejema objeme številnih pohodnikov.

Velikan med slovenskimi macesni Macesen na Klemenči jami se bohoti le streljaj od Koče na Klemenči jami pod Ojstrico v smeri proti Strelovcu in Krofički. Ura in pol nezahtevnega vzpona iz Logarske doline vas pripelje do ljubitelja višjih, vlažnejših in hladnejših leg, ki je eden redkih iglavcev, ki čez zimo odvrže iglice.

Velikan med slovenskim macesni dviguje svoj vrh 29 metrov v oblake, po ocenah izkušenega gozdarskega očesa pa naj bi usodi kljuboval že okrog sedem stoletij. Najimpresivnejša je seveda njegova veličina, saj macesnov nismo ravno navajeni kot debelušnih dreves. A macesen na Klemenči jami je za predstavnika svoje drevesne vrste res ogromen: na višini 1,30 metra od tal znaša njegov premer 147 centimetrov, obseg se raztegne kar do 464 centimetrov, mogočne korenine pa še razširijo macesnovo silhueto. To ni več mačji kašelj za pohodnike, ki želijo hrapavega velikana objeti – najbolje, da kar sami poskusite, koliko razširjenih rok bo treba zbrati okrog občudovanja vrednega debla, da bo krog sklenjen.

Pisana cvetna preproga

Vzpon do najdebelejšega macesna v Sloveniji ob pot natrese še pisano zbirko gorskega cvetja, ki pod budnim očesom Ojstrice in Krofičke splete neskončno preprogo na razgledni Klemenškovi planini. Cvetna preproga se spreminja iz tedna v teden. Trenutno odcvetajo zlatorumene pogačice, vijoličaste orlice in prifrknjene kranjske lilije, ki jih bodo nasledili sončni dimek, elegantne ivanjščice in njivsko grabljišče.

Gorski zrak na nadmorski višini 1208 metrov dobro dene tudi številnim zdravilnim rastlinam – od ranjaka, plahtice, kumine in materine dušice do kislice, dobre misli, lakote in koprive –, ki si jih lahko tako (zeliščni in zdravilni čaji) ali drugače (domača "lekarna") privoščite v bližnji Koči na Klemenči jami.

Ne spreglejte