Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kanarski otoki Tenerife Agatha Christie

Torek, 15. 10. 2013, 13.53

8 let

Otok Tenerife ni daleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med kanarskim otočjem je največji otok Tenerife. Popotniškim sladokuscem ponudi prav vse: obalo, 3.718 metrov visok ognjeniški vrh Pico del Teide in izredno botanično razgibanost.

Glede na zmerne temperature, ki razvajajo celo leto, je idealen za pobeg v "soseščino", saj ni potrebno preleteti pol sveta za to, da bi kaj videli in doživeli. Ker pa je o tem otoku že veliko povedanega, smo za vas izbrskali nekaj zanimivih in manj znanih podatkov.

Je škotska zastava plagiat?

Zastava otoka Tenerife je prav takšna kot škotska. Vsaj če pogledamo na hitro, nekateri sicer trdijo, da odtenek modre ni enak.

Neznana leteča plovila nad Tenerifom?

Če res obstajajo, naj bi bil ta otok najboljši za opazovanje neznanih letečih plovil na svetu. Eden od razlogov naj bi bilo močno magnetno polje, ki prihaja iz ognjenika Pico del Teide (magnetno polje naj bi bilo rezultat seizmoloških aktivnosti, ki pa jih je v ognjeniku obilo). Seveda se ob takšnih trditvah vedno najdejo dvomljivci, ki poskušajo nasprotno dokazati z meteorološkimi pojavi ali igrami svetlobe in senc. Hja, kdo bi vedel?

Zmajevo drevo

Stoji v vasici Icod de los Vinos in je ena glavnih turističnih atrakcij. Vendar kakšna zgodba je v ozadju? Povsod okoli so ta drevesa, tudi na drugih otokih Kanarskega otočja. Celo na drugih koncih sveta (Maroko, Kapverdski otoki, Madeira, južna Azija in Srednja Amerika) … kar pritegne pozornost, sta njegova velikost in starost. Ocenjujejo, da je "dedek" star med 650 in 3.000 leti in tako eno najstarejših dreves, če ne kar najstarejše, na svetu.

Agatha Christie na Tenerifu

Agatha Christie, slavna pisateljica kriminalk, ob branju katerih nam je ledena kri po žilah, je konec leta 1926 skrivnostno in neznano kam izginila na omenjenem otoku za enajst dni. Povsem v slogu svojih kriminalk. Bali so se, da je bila umorjena. Nenadoma se je pojavila, vendar se ni ničesar spominjala. Nekateri ciniki so ji pripisali, da je bilo to dejanje skrbno načrtovana publiciteta v prid boljši prodaji njenih knjig. Kakorkoli, po tem dogodku je nekaj časa še ostala na otoku, saj so bili pritiski javnosti neusmiljeni, enajstdnevno izginotje pa je ostalo nepojasnjeno.

Kaj imajo skupnega astronomija in Quenni?

Briana Maya, kitarista skupine Queen, ki je leta 1971 obiskal otoški observatorij. Pisal je namreč diplomsko nalogo iz astronomije, obisk pa je bil del teze naloge. V času, ko je tam bival, je napisal hit Tie Your Mother Down.

Pirati na Kanarskih otokih

Tudi na Tenerifu. V 16. stoletju jih je tam mrgolelo, govorimo o mnogo večjem številu bolj znane resnične karibske zgodbe o piratih. Če je v Piratih s Karibov nastopal izmišljeni Jack Sparrow, je v tem delu pisal resnične zgodbe pravi kapitan John Hawkins.

Torek trinajsti

Ne, ni napaka. Torek trinajsti velja na otoku in v Španiji za nesrečen dan.

Do leta 1974 nič položnic za prehitro vožnjo

V Španiji in tako tudi na Tenerifu in preostalih otokih ni bilo na cestah omejitve hitrosti vse do leta 1974.

Ne spreglejte