Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2021,
10.30

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 7,00

8

Natisni članek

Instagram Cetina

Sreda, 23. 6. 2021, 10.30

2 leti, 10 mesecev

Oko Dalmacije, ki jemlje sapo. Tudi dobesedno. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 7,00

8

Številne turiste je spet začel privabljati čaroben izvir reke Cetine na jugovzhodu Hrvaške, ki je ena najbolj spektakularnih hrvaških naravnih znamenitosti. 

Dih jemajočih destinacij na Hrvaškem ne zmanjka, a zadnje čase je na Instagramu še posebej priljubljen izvir reke Cetine, katerega temperatura se vedno giblje okrog hladnih osem stopinj Celzija. Za kopanje se tako odločijo najbolj pogumni, sprehod okrog njega pa si privoščijo številni turisti, ki dopustujejo v bližini Splita ali Šibenika.

Izvir se sprva ne zdi pretirano globok, a pogled z višine razkrije, da se dna pravzaprav ne vidi (ocene se gibljejo med 120 in 130 metri, nekateri najbolj radodarni globino ocenjujejo tudi na 150 metrov), zaradi neverjetnega izgleda, ki spominja na oko, pa so ga poimenovali kar "oko Dalmacije".

Ravno zato je postal priljubljena turistična točka, v času družbenih omrežij pa ena najbolj fotografiranih hrvaških naravnih znamenitosti. K pravljičnemu izletu pripomore še najstarejša cerkev na Hrvaškem, ki je bila zgrajena v devetem stoletju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CROATIA (@croatia)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iva ☾ (@ivy_ik)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lara myr (@lara.myr)

Izvir je pravzaprav ogromno kraško brezno

Cetina je najbolj vodnata oziroma ima največji pretok od vseh rek v hrvaški Dalmaciji. Pri Omišu, kraju med Splitom in Makarsko, se izliva v Jadransko morje, njena približno sto kilometrov dolga pot skozi hribovit kraški teren osrednje Dalmacije pa se začne pri istoimenskem kraju Cetina, ki leži blizu hrvaške meje z Bosno in Hercegovino.

Reka Cetina ima tri izvire, najbolj prepoznaven pa je največji, ki mu lokalni prebivalci pravijo Glavaš ali Veliko Vrilo. Ta izvir je pravzaprav ogromno kraško brezno, ki ga polni podzemna voda iz bližnje vzpetine. Več o izviru Cetina, v katerem se je pred leti utopil slovenski potapljač, preberite tukaj.

Ne spreglejte