Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2012,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 10. 2012, 12.10

8 let

New York bo dobil najvišje razgledno kolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nikoli končano tekmo najvišjih zgradb se je znova vključil New York. Mestne oblasti so namreč napovedale gradnjo najvišjega razglednega kolesa na svetu.

Dobrih 190 metrov oziroma za polovico Empire State Buildinga visoko kolo nameravajo po poročanju Reutersa postaviti v okrožju Staten Island, ki je med petimi okrožji New Yorka najbolj neznano oziroma zapostavljeno. Nova atrakcija mu bo, kot pričakujejo mestni veljaki, prinesla slavo ali vsaj številčnejši obisk turistov.

Razgledno kolo bo imelo 36 kabin, vsaka bo lahko sprejela do 40 ljudi, kar pomeni, da se bo lahko s kolesom naenkrat peljalo kar 1.440 ljudi. Kolo bo obiskovalce sprejemalo vse dni v letu, ustavilo se bo le ob zelo slabem vremenu. Računajo, da se bo v visoki sezoni z njim dnevno zapeljalo 30.000 ljudi, letno pa pričakujejo 4,5 milijona obiskovalcev, ki bodo z višine občudovali manhattanske nebotičnike.

Okrožje Staten Island, ki z Manhattnom, Bronxom, Queensom in Brooklynom tvori mesto New York, leži najjužneje od vseh omenjenih okrožij. Z Manhattnom ga povezuje brezplačen trajekt, zato pričakujejo, da bodo turisti v trumah prihajali na vožnjo z razglednim kolesom. "Razgled z njega bo dih jemajoč," je dejal župan New Yorka Michael Bloomberg, ki je prepričan, da bo kolo postalo ena glavnih newyorških atrakcij.

Za gradnjo razglednih koles se sicer odloča veliko svetovnih metropol. Podobno, a s 135 metri višine občutno nižje kolo, tako imenovano Londonsko oko, je od leta 1999, ko so ga postavili, že postalo izjemno priljubljena turistična točka. Najvišje razgledno kolo na svetu je trenutno singapurski Flyer s 165 metri višine, načrtujejo pa ga tudi v Las Vegasu – visoko naj bi bilo dobrih 167 metrov. Ko bo zgrajeno – konec gradnje načrtujejo za leto 2015 –, bo newyorško kolo torej najvišje na svetu.

Ne spreglejte