Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 6. 2010,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 18. 6. 2010, 13.34

8 let

Na ustvarjalni oddih v Groharjevo hišo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Groharjeva hiša v Spodnji Sorici ni le muzejski spomenik priznanega impresionista, ampak tudi ustvarjalni kotiček za majhne in velike.

Doživetje umetnosti

Rojstna hiša slikarja Ivana Groharja ni navadno spomeniško gnezdo, saj je še slabo stoletje po slikarjevi smrti rdeča nit dogajanja v hiši umetnost, ki povezuje. Groharjevi spominski zbirki, galeriji in etnografskemu muzeju namreč delata družbo slikarski atelje in glasbena soba. Groharjeva spominska zbirka predstavlja osem replik njegovih najboljših del v naravni velikosti, vključno z znamenitim Sejalcem, etnografski muzej hrani bogato kulturno dediščino Spodnje Sorice, v galeriji pa razstavljajo različni slikarji, učenci slikarske šole, slikarskih kolonij, kiparji in fotografi. Vrhunec občutenja slikarstva je likovna delavnica v slikarskem ateljeju, kjer lahko obiskovalci vseh generacij spoznate različne slikarske tehnike, nato pa tudi sami primete v roke svinčnik ali čopič in se prepustite ustvarjalnemu navdihu.

Doživetje razred zase je glasbena soba, prava zakladnica tolkal: od afriških bobnov, kongov, bongosov, baterije in pavk do pisane palete ksilofonov in metalofonov, manjših ritmičnih tolkal, koncertnih zvončkov in še česa. Za vsakega obiskovalca, majhnega ali velikega, glasbenega virtuoza ali od boga pozabljen glasbeni talent, se najde kakšen inštrument, ki po obvezni vaji z glasbenim učiteljem Gašperjem zazveni prav profesionalno. Priložnostni koncert tolkalnega orkestra ob spremljavi harmonike je zato prava glasbena poslastica.

Razgledno pohajkovanje

Kulturni dan nad Selško dolino lahko izkoristite še za razgledno pohajkovanje po Ratitovcu ali Soriški planini, morda za grebensko prečenje med obema priljubljenima pohodniškima ciljema ali za vzpon na katerega od manj znanih vrhov nad Soriško planino: Lajnar, Slatnik ali Možic. Trud bo v jasnem dnevu poplačan z razkošnim razgledom, ki mu ne uide niti Triglav.

Ne spreglejte