Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 3. 2010,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 26. 3. 2010, 10.27

8 let

Na Phuketu vam ne bo dolgčas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Phuket je kot največji tajski otok tudi najbolj turistično razvit. To ni kraj za avanturiste, ki bi želeli odkrivati skrita plemena, ampak za tiste, ki bi radi okusili nekaj poceni zabave in udobja.

Takoj ob izstopu iz letala so se nama pljuča napolnila s prijetno toplim in precej vlažnim zrakom. Sledil je hiter sprehod čez letališče in lokalni šoferji so naju že bombardirali s svojo ponudbo. Izbrala sva najcenejši prevoz s kombijem, ki je odrinil z letališča, ko smo v njem dosegli polno zasedenost. Štirideset minut vožnje, kolikor je bilo potrebno, da sva prispela v hotel na Kata beach, je bilo ravno dovolj, da smo si s turisti na hitro izmenjali izkušnje o potovanju po Tajski, pri čemer se je skoraj razvnelo tekmovanje v tem, kdo je v Bangkoku spal najceneje.

Z najetim skuterjem po otoku

Na otoku vam enostavno ne more postati dolgčas. Turistične agencije vam nudijo toliko različnih izletov in aktivnosti, da boste na koncu morali pošteno varčevati z denarjem, kar pa se za Tajsko skorajda ne spodobi. Midva sva vse oglede po otoku opravila v lastni režiji. Najlažji način raziskovanja otoka (seveda ob predpostavki, da ni vaš cilj zgolj raziskovanje hotelske ponudbe), je najem skuterja, za katerega boste za cel dan odšteli drobiž. Podobno je s ceno goriva. Z najino modro hondo najnovejšega modela sva obredla vse plaže na južnem delu otoka in se odpravila tudi na nekaj zanimivih ogledov.

Veliki Buda Ko sva se prvi dan namakala v prijetno topli vodi plaže Kata, sva na vrhu hriba opazila kip sedečega Bude, do katerega sva za vsako ceno želela priti, saj sva slutila, da bodo pogledi od tam fantastični. Prijazni najemodajalec skuterja nama je dal brezplačni izvod zemljevida otoka in nama na njem zarisal pot do »Big Budde«. Po nekaj kilometrih in prelepi cesti skozi tropski gozd sva že uživala v razgledu po otoku.

Najlepši sončni zahod z otoka

V bližini velikega Bude stoji največji in najpomembnejši otoški tempelj Wat Chalong, ki ga je vredno obiskati. Zelo preprosto je doživeti tudi izkušnjo jahanja slona. Že posebne opozorilne table dajo vedeti, da je slon na cesti pogost pojav. Med znamenitostmi otoka so še vrt metuljev, akvarij, krokodilja farma, tajska vas, kjer si lahko ogledate tajski boks, pristni deževni gozd s slapovi, ciganska vas … Zvečer pa si lahko kakšen dan »oddahnete« od živahnega dogajanja na otoških ulicah in se odpeljete na najjužnejši del otoka, na rt Promthep, od koder lahko opazujete sončni zahod. Vendar nikar naivno ne pričakujte, da boste tam pod palmovim drevesom sedeli sami.

Izlet na otočje Phi phi

Eden izmed organiziranih izletov, ki so praktično obvezno v programu vsakega turista na Phuketu, je izlet na otok Phi phi. Vredno je nekoliko globlje seči v žep in si za prevozno sredstvo izbrati gliser, ki sprejme okrog 40 ljudi. Tako boste s sedemdesetimi kilometri na uro do otočja potrebovali dobro uro, na plaži Maya beach, kjer so snemali film Obala z Leonardom di Caprijem, pa vam ne bodo že sopotniki naredili gneče na plaži. Skorajda vsak program ima v ponudbi še obisk obale opic, kjer turistov in obilja navajene prosto živeče opice pridejo po košček lubenice ali banane in jo po ugrizu ali dveh že odvržejo. Zanimiva izkušnja na teh izletih je "snorkljanje", saj pester podvodni svet odkriva marsikaj zanimivega. Med pisanimi ribami nisem našla slavnega Nema, vendar ga ob pogledu na ostalo pestro paleto rib in koral niti nisem imela časa iskati.

Nočno življenje

Nočne zabave so najpestrejše na Patong beach, ki je tudi najbolj turistično razvit predel otoka. Živahni bari, restavracije in disko klubi vabijo zabave željne turiste, stojnice s pisano robo pa so vaba, ki se ji ne more upreti nobena ženska. Prodajalke ljubezni pa so postale že skorajda sinonim za Phuket.

Skriti kotički Otok je res masovno turističen, vendar se je mogoče od pestrega dogajanja in plaže, polne ljudi, zelo preprosto odmakniti in tudi v visoki sezoni najti skrite kotičke in več zasebnosti. Midva sva v množici turistov uživala zgolj ob večerih, ko te živahni ritmi glasbe, smeh in osvežujoči koktajli kar zvabijo na ulice. Čez dan pa sva poskušala odkriti lepote otoka za kulisami luksuznih hotelskih restavracij in proč od najbolj obleganih plaž. Ko sva našla tisto preprosto kolibo na plaži, kjer pod palmo v mivki stoji miza, sestavljena iz nekaj desk, ki jo spremlja precej obrabljen plastični stol, postreže pa te šef z vnučkom v naročju, sva uživala kot v raju. Le z užitkom opazuješ valovanje morja in uživaš v dobri hrani. Kot bi sedel v najboljšem fotelju …

Ne spreglejte