Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2012,
7.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 11. 2012, 7.22

8 let, 5 mesecev

Na kozarec vina v kranjske rove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Če ste mislili, da na Gorenjskem nimajo vina, se še kako motite. Da bi preverili govorice, se odpravite ta konec tedna na Vinsko pot v Rovih pod starim Kranjem.

Zakaj zdaj? Čeprav smo prejšnji teden praznovali martinovo, dan, ko Martin iz mošta dela vino, in se je vinska evforija že malce polegla, bo ta konec tedna spet v barvah vina. Na Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem se bo predstavila cela druščina vinarjev z vseh vinorodnih območij Slovenije, kar pomeni, da bo izbira vin naravnost pestra. Letos bo ta še toliko bolj bogata, saj bo kar 11 novih vinarjev in en razstavljalec s kulinariko, obenem pa bo prvič tudi mednarodna zasedba. Na njej se bo predstavil vinar iz kmetije Zidarich iz italijanskega vinorodnega okoliša Carso (Kras).

Zakaj tja? Številnim šalam o Gorenjcih, te pravijo, kako so škrti, vsaj ta konec tedna ne bomo verjeli. O tem vas bodo prepričali kozarec vrhunskega vina in obilica dobrih jedi.

Na več kot 1.300 metrih rovov pod mestom se bo predstavilo 54 razstavljalcev, podravsko vinorodno deželo bo predstavilo 12, posavsko šest in primorsko 24 vinarjev. Prireditev, ki bo tudi glasbeno obarvana, bo trajala od 16. do 18. novembra, bo pa tudi polna kulinaričnih dobrot. Na manjših šankih bodo na voljo siri, suhe mesnine, kranjske klobase, peciva in kruh.

Rovi pod starim Kranjem so odprti od septembra 2007, privabili pa so že več kot 30 tisoč obiskovalcev. Leta 2009 so prejeli srebrnega sejalca, gre za priznanje Slovenske turistične organizacije za ustvarjalne in inovativne dosežke v turizmu, ki pripomorejo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije.

Kaj še? Poleg brbončic bo potešena tudi vaša raziskovalna žilica. V Rovih se namreč skrivajo čisto pravi kapniki, tam je tudi dom številnim jamskim živalim, med njimi jamski kobilici in pajku jamski meti. Za natančnejše spoznavanje rovov pod mestom je na voljo razstava, ki predstavlja kranjsko podzemlje in rove pod starim Kranjem. Na ogled so razstava fosilov in mineralov, simulacija letalskega napada in rekonstrukcija zaklonišča iz druge svetovne vojne.

Kdo še pride? Da le ne bi bilo prevelike gneče ob vseh dobrotah, bo število obiskovalcev v rovih omejeno. Lansko leto je prireditev obiskalo več kot dva tisoč ljubiteljev vinske kapljice, zato so se letos odločili, da bo trajala kar tri dni. Kot vsako leto, letos je vinska pot organizirana že petič, bo prireditev obiskala tudi vinska kraljica. Vsak dan bodo izvedli krst vina, ki ga bodo opravile za to najbolj usposobljene in pristojne osebe – župnik, ministrant in dva vinogradnika – en pridelovalec belega in en pridelovalec rdečega vina.

Ne spreglejte