Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
14.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Nova Gorica

Četrtek, 12. 5. 2011, 14.38

8 let, 5 mesecev

Na festival vrtnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Za tokratni izlet vas vabimo v Novo Gorico, mesto vrtnic, ki letos gosti že 6. festival vrtnic, in na sprehod skozi gozd Panovec.

V Novi Gorici maja organizirajo festival v čast vrtnici, kraljici rož, ki v zadnjih letih postaja simbol prepoznavnosti Goriške. Festival bo ponudil številne dogodke, razstave, ogledi, predavanja, predstavitve, pa tudi kulinarična ponudba. Cel mesec je tako posvečen kraljici rož.

Sobotno dogajanje V soboto, 14. maja, ob 10. uri se bodo na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici zbrali ljubitelji vrtnic in si najprej ogledali zbirko burbonk, starinskih vrtnic, drugih po velikosti v Evropi, o katerih bo ob 11. uri spregovoril Edi Prošt, pobudnik zbirke in strokovni vodja festivala. Na ogled bo tudi razstava del skupine ljubiteljskih slikark iz Renč in okolice. Zvečer ob 20. uri bo na vrtu frančiškanskega samostana prireditev Večer med burbonkami.

Gozd Panovec Če vam bo čez dan vroče oziroma boste potrebovali oddih in mir, se sprehodite skozi gozd Panovec. Nova Gorica je namreč eno redkih mest v Sloveniji, ki se ponaša s tako zanimivim, ohranjenim in ne nazadnje velikim gozdnim kompleksom s številnimi domačimi in tujimi drevesnimi vrstami v neposredni bližini mesta.

Gozd Panovec leži med Kromberkom in Rožno dolino ob samem mestnem robu Nove Gorice. Ravno neposredna bližina mesta, primerna razgibanost in prepredenost gozda s potmi privabljajo v gozd ogromno število obiskovalcev v vseh letnih časih.

Do smrti zadnjega goriškega grofa leta 1500 je bil gozd last goriških grofov, nato pa je po fevdalni zakonodaji prišel v last habsburške dinastije. Pod Habsburžani je bil Panovec v posebni skrbi, saj je z njim upravljal gozdarski urad v Gorici pod neposrednim vodstvom cesarske hiše. Gozd je ohranil svojo neokrnjenost tudi po letu 1785, ko je bilo urejeno vprašanje lastnine . Po odpravi fevdalnih lastninskih odnosov je postal državna last , kar je še danes. Svojo izvirno podobo je Panovec v dobri meri izgubil med prvo svetovno vojno, saj je prek njega skoraj dve leti tekla prva bojna linija tedanje pozicijske vojne. Tudi druga svetovna vojna je pustila težke posledice.

Bližina upravnega središča Gorica je vplivala na strokovno udejstvovanje v Panovcu, saj so si sledile nastavitve različnih poskusnih ploskev že od prve uveljavitve gozdarstva kot stroke v zadnji tretjini prejšnjega stoletja, ko je bilo v ospredju zasajanje različnih tujih drevesnih vrst, tako da lahko danes v Panovcu dobimo tako mediteranske kot tudi montanske drevesne vrste. Preživite lep konec tedna med vrtnicami in drevjem.

Ne spreglejte