Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2017,
17.46

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Lara Kamnik Uroš Polajžer Your Passport potovanja blog Instagram

Ponedeljek, 20. 11. 2017, 17.46

6 let, 5 mesecev

Mlada Slovenca s sanjsko službo: plačujejo jima, da potujeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Your Passport, Lara Kamnik in Uroš Polajžer | Foto Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport)

Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport)

Lara in Uroš živita življenje, ki bi jima ga zavidal marsikdo - nenehno potujeta, spita v prestižnih hotelih, za vse to pa jima niti ni treba plačati. Še več, za to plačajo njima.

"Po končanem faksu sem se odpravila v Združene arabske emirate delat kot stevardesa. Takrat mi je družina ob odhodu podarila lasten blog z idejo, da ne pozabim, kako pisati, in z namenom, da bom lahko nekje beležila vsa svoja doživetja," se začetkov svojega potovalnega bloga spominja Lara Kamnik


Preberite še: Nika Erčulj, slovenska najstnica, ki živi od YouTuba


Ko je spoznala svojega zdajšnjega partnerja in sopotnika Uroša Polajžerja, sta hitro ugotovila, da imata oba enake želje, skupaj sta začela potovati po svetu in razvijati svoje fotografske sposobnosti, nato pa sta se letos februarja odločila, da se Instagrama in bloga lotita resno.

Zdaj delujeta na treh platformah, na blogu Your Passport ter vsak na svojem profilu na Instagramu, Laro prepoznate kot @your_passport, Uroša pa kot @your_passage.
Fotogalerija
1 / 19

Da bi njuna strast lahko postala njuna služba, sta ugotovila na enem od potovanj. "Ob zajtrku sva nehote slišala zanimiv pogovor dveh znanih instagramerk. Pogovarjali sta se o destinacijah, kot so Havaji in Bora Bora, kamor so ju povabili prestižni hoteli. Seveda sva bila zelo navdušena, zato sva se tudi sama začela podrobno zanimati za Instagram. Sledilo je ustvarjanje vsebine, ki daje navdih drugim, dobila sva ogromno pozitivnega odziva in tako se je najin hobi dokaj hitro spremenil v pravo službo," se spominjata.

Your Passport, Lara Kamnik in Uroš Polajžer | Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport) Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport) Da bi lahko od potovanj živel, je seveda treba sprva v to vlagati lasten denar. "Prva potovanja, preden sva začela blogati, sva pokrila s prihranki iz prejšnjih služb," pravita. S privlačno vsebino in vse več sledilci pa sta hitro vzbudila pozornost hotelov in drugih turističnih ponudnikov.

Prve ponudbe po treh mesecih

"Nekako velja, da naj bi bil 'influencer' na Instagramu vsak, ki ima več kot tri tisoč sledilcev. Sama sva dobila prve ponudbe po treh mesecih," pravita instagramerja, ki imata zdaj skupno že skoraj sto tisoč sledilcev. Ob tem sta ugotovila tudi, da je bolje počakati na ponudbo, kot pa se podjetjem ponujati: "Ko sva s podjetji v stik stopala sama, se nama za sodelovanje večinoma ni uspelo dogovoriti, tako da sva zdaj potrpežljiva in počakava, da podjetja navežejo stik z nama. Na ta način se lažje pogajava in tudi doseževa boljše plačilo za objave, kot pa če bi jih kontaktirala sama."

Kaj pa pravzaprav dobita v zameno za objave na blogu in Instagramu? Kratko povedano - vse. "Na potovanjih imava praktično vse zastonj, od prevoza in hrane do nočitev, razne blagovne znamke naju preskrbujejo tudi z oblekami, modnimi dodatki, obutvijo in podobno," je pojasnil Uroš. Onadva pa vse to, od destinacije do hotela in drugih izdelkov, na svojem blogu in Instagramu predstavita karseda privlačno.

Your Passport, Lara Kamnik in Uroš Polajžer | Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport) Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport)

Vila za tri tisoč evrov na noč

"Prej si nikoli ne bi mogla privoščiti in izkusiti tako prestižnih hotelov, v kakršnih sva zdaj že bivala," je še povedal Uroš. "Izračunala sva, da so bile najine hotelske nočitve samo v obdobju zadnjih štirih mesecev skupno vredne 20 tisoč evrov. Najdražja vila je stala kar tri tisoč evrov na noč, najcenejša nočitev pa je bila v 250 evrov vredni suiti. Po vrhu pa dobiva še plačilo, da za njih narediva reklamo."

Your Passport, Lara Kamnik in Uroš Polajžer | Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport) Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport)

 

Preden sta se začela ukvarjati z bloganjem, sta Lara in Uroš skupaj obiskala Rim, Maroko, Abu Dabi, Dubaj in Amsterdam, s pomočjo Instagrama pa sta bila do zdaj na Baliju, v Jordaniji, Benetkah, na Amalfijski obali, v Šrilanki, Kapadokiji, Grčiji in Mehiki, "službeno" pa sta obiskala tudi Bled. "V bližnji prihodnosti sledijo Karibi, preostale destinacije pa naj bodo presenečenje," sta dodala.

Your Passport, Lara Kamnik in Uroš Polajžer | Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport) Foto: Lara Kamnik in Uroš Polajžer (Your Passport)

Sliši se sanjsko, a je njuno delo zahtevno, poudarjata. "Vodenje uspešnega Instagrama in bloga je enako vodenju lastne revije, le da nimaš nobene pomoči. Sva lastnika, urednika, lektorja, pisca, fotografa, tržnika, grafična dizajnerja, piarovca, financerja, tajnika, računovodji ... Nisva imela časa, da bi se vseh teh veščin naučila, ampak jih preprosto morava opravljati in se sproti učiti in izboljševati."

Ne spreglejte