Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2013,
13.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

izlet razstava mačke

Torek, 19. 3. 2013, 13.17

8 let, 5 mesecev

Med mačje lepotice in lepotce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ta konec tedna se bodo v Ljubljani na ogled postavile pasemske in domače mačke in mačkoni iz Slovenije in tujine. Kdo bo odnesel naslov najlepšega?

Zakaj tja? Na ljubljanskih mednarodnih razstavah mačk običajno v dveh razstavnih dneh sodeluje okoli 400 pasemskih mačk in le nekaj domačih hišnih muc. "Medtem ko v skandinavskih državah lastniki domačih muc z velikim ponosom predstavljajo svoje čistokrvne domače muce, se pri nas sramežljivo pokaže le nekaj nepasemskih hišnih ljubljenk. Res škoda, saj so običajno deležne velikega občudovanja obiskovalcev," pravijo v felinološkem društvu Ljubljana.

Vseeno pa se vsakemu ljubitelju teh kosmatink izplača obiskati razstavo, saj se pogosto predstavljajo tudi nepričakovane in v slovenskem prostoru zelo redke pasme. Na razstavi bo tudi nekaj mačk iz Slovenije, ki so si v preteklem letu priborile naziv zmagovalk v posameznih kategorijah. Njihove kletke bodo dodatno označene.

Kje in kdaj? Potekali bosta dve samostojni razstavi, prva v soboto in druga v nedeljo, obe v prostorih Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana na Ižanski cesti nasproti botaničnega vrta.

Obe razstavi se začneta ob 10. uri, ko se začne večurno ocenjevanje muc po posameznih kategorijah. V tem času razstavljavci čakajo, da njihovi mačkoni in mačice pridejo na vrsto za oceno, kar pomeni, da je to idealen čas za ogled kosmatink ter pogovor z njihovimi skrbniki. Popoldne oziroma nekje po 15. uri, ko se začnejo razglasitve najlepših muc in je ozračje bolj napeto, je za to manj priložnosti.

Kaj se bo dogajalo? V soboto bodo izbirali najlepše okrašene razstavne kletke po izboru obiskovalcev, v posebni kategoriji bodo tekmovale svete birmanske mačke, sicer pa bodo izbrali najlepšega odraslega aktivnega samca in samico, najlepšega kastriranega samca in samico, najlepšega mladiča v starostnem razredu od 6 do 10 mesecev in še najlepšega mladička v starostnem razredu od 3 do 6 mesecev v vsaki od štirih tekmovalnih kategorij.

V nedeljo bodo podelili priznanja za tri najbolj simpatične mačje pare po izboru obiskovalcev, posebej bodo tekmovale mačke pasme maine coon, prav tako pa bodo tudi v nedeljo izbrali najlepše muce v posameznih kategorijah. Nekatere mačke bodo namreč sodelovale le v soboto oziroma v nedeljo, kar pomeni, da bo tudi tekmovalna konkurenca nekoliko drugačna.

Ne spreglejte