Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 5. 2012,
12.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 5. 2012, 12.33

8 let

Kreta, otok sotesk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je večina že začela razmišljati o počitnicah na plaži, niso vsi ljudje navdušeni le nad poležavanjem. Za take so idealne počitniške destinacije, ki nudijo dovolj drugih aktivnosti.

Kreta, največji grški otok, je poleg vsega še dovolj velika, da zadovolji tudi popotnika. Kaj ponuja? Seveda veliko turističnih naselij. A se jim lahko izognete, če se odpravite na jugozahod otoka. Tam vas bodo pričakale gore, soteske in skrite plaže, nekatere dostopne le z ladjo.

Prav soteske so ena od glavnih značilnosti Krete. Spuščajo se z visokih gora notranjosti otoka naravnost do morja. Najbolj znana in tudi najbolj obljudena je Samaria, ki je dolga šestnajst kilometrov, na najožjem delu pa široka vsega meter in pol. Dostopna je le z ladjo, zato je treba obisk zelo skrbno načrtovati, še posebej če ste na tesnem s časom. Na pot se morate podati zgodaj zjutraj, da vas ne preseneti vročina. Tudi v maju je lahko v soteskah peklensko vroče. Večina pohodnikov vsaj eno noč prespi v vasici na koncu soteske Agia Roumeli, od koder nato z ladjo odplujejo nazaj v "civilizacijo". V Agii Roumeli namreč ni avtomobilov.

Toda poleg te soteske je na Kreti še nekaj manj znanih, kjer se vam lahko zgodi, da ves dan ne boste srečali človeka in boste komunicirali le s kozami in kozli. Soteska Eligia je tik ob Samarii, je nekoliko krajša, a prav nič manj slikovita. Priljubljena je tudi soteska Imbros, kjer se lahko dogovorite z domačini, da vas odpeljejo na izhodišče, v kolikor boste ob vrnitvi kosili v njihovi taverni.

Prav posebna pa je soteska Agiofarango. Daleč od turističnih poti na južni obali otoka je raj za plezalce. Nekoč je bila to skrita soteska menihov, ki so v popolni osami meditirali po jamah v sklanih stenah. Ime soteske pomeni soteska svetnikov. Menihi so namreč živeli v striktni askezi in so si kmalu pridobili sloves svetih puščavnikov, soteska pa velja za eno prvih krščanskih naselbin na Kreti. Ob vhodu je samostan, tik ob koncu cerkev, vmes pa strme skalne stene, gaji oleandrov, zvončkljanje koz, na koncu pa prečudovit zaliv, kjer so po dobri uri in pol hoje z veseljem okopate. Vedoč, da vas čaka še hoja nazaj. Zunaj sezone v soteski divje šotorijo plezalci, a je treba paziti, da vas ne preseneti dež. V tem primeru se namreč dno soteske za nekaj ur spremeni v divjo reko.

Ne spreglejte