Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

MasterCard dopust plačevanje počitnice

Petek, 13. 6. 2014, 9.57

8 let

Kako plačevati na dopustu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko boste letos pakirali stvari za na dopust, imejte v mislih naslednje: ne pozabite na modna sončna očala, kremo za sončenje, dokumente in plačilne kartice

Na počitnicah smo radi brez skrbi in brez misli na vsakdanjo rutino in majhne nevšečnosti, ki nam lahko pokvarijo brezskrbno poležavanje na plaži.

Svoje bivanje v tujini morate zato skrbno načrtovati in tudi predvideti morebitne izzive, s katerimi se lahko srečate v času počitnikovanja. Čeprav je skrbno načrtovana prtljaga in zaloga hrane čez vse dni zelo pomembna, ne smete pozabiti na svoje finance. Boste plačevali z gotovino ali plačilno kartico?

Olajšali vam bomo dilemo: preberite spodnja dejstva, ki govorijo v prid plačevanju s plačilno kartico. Če jih boste upoštevali, se boste brez skrbi prebili skozi počitniške dni, se izognili stresnim situacijam in domov prišli prirojeni in polni nove energije.

Kam z gotovino? Zakaj bi v kovčke skrivali gotovino in tvegali, da vam jo ukradejo, da jo izgubite ali da vam je celo zmanjka? Plačilno kartico imate lahko ves čas pri sebi, vzame malo prostora in je najvarnejši način plačila, je odlično nadomestilo za gotovino, saj je priročna, varna in preprosta za uporabo.

Oprostite, kje je manjalnica? Če svojo pot načrtujete v več različnih državah, je izbira plačilne kartice najbolj logična rešitev, saj se boste izognili menjavanju valut in iskanju najboljšega menjalnega tečaja. Kartici MasterCard in Maestro sprejemajo po vsem svetu, z njimi lahko plačujete ali dvigujete denar na bankomatih, kartico MasterCard sprejemajo na skoraj 32 milijonih mest, kartico Maestro pa na 13 milijonih mest po vsem svetu.

Pregled nad izdatki. Če plačujete s plačilno kartico, imate večji nadzor nad svojim izdatki, saj jih lahko ves čas spremljate prek spletne banke ali prek mesečnih izpiskov. S plačevanjem z gotovino hitro izgubimo nadzor nad svojimi financami, poleg tega pa je plačevanje s karticami bolj zanesljivo in varno.

Zapravim, kolikor potrebujem. Težko je določiti znesek, ki ga bomo zapravili na dopustu, saj ne moremo predvideti prav vseh izdatkov. S plačevanjem izključno z gotovino se nam lahko zgodi dvoje – ali nam denarja zmanjka ali ga prinesemo domov, kar pomeni, da dvakrat izgubimo pri menjavi valute.

Rezervacija počitnic prek spleta. Če še niste rezervirali svojih počitnic, boste to lahko opravili zelo hitro prek spleta. Nekaj klikov, plačilna kartica in rezervacija je urejena. Izbira počitnic prek spleta je veliko večja.

In če bančno kartico izgubim? Če kartico izgubite ali pa vam jo ukradejo, morate to takoj sporočiti na številko, ki ste si jo predhodno shranili in je ponavadi zapisana na kartici. Ob obisku tujine je pametno imeti vključeno tudi varnostno SMS-sporočilo, s katerim vas obvestijo o vsaki transakciji.

Na potovanje vzemite fotokopije svoje kartice, da bi v primeru njene izgube hitreje ugotovili identifikacijo. Kopije varno shranite v hotelu oziroma kjer bivate v času počitnic.

Vsebino omogoča MasterCard

Ne spreglejte