Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
20.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 6. 5. 2011, 20.01

8 let, 5 mesecev

Düsseldorf, veliko več kot gostitelj Evrovizije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Zahodno nemško mesto, ki bo letos gostilo izbor za pesem Evrovizije, velja za gospodarsko središče Nemčije in ima najboljše pogoje za življenje v državi.

Düsseldorf je glavno mesto nemške zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija. Leži na zahodu države, razteza se na 217 kvadratnih kilometrih, v njem pa živi nekaj manj kot 600 tisoč ljudi. Düsseldorf velja za gospodarsko središče Nemčije, poleg tega pa je znano tudi kot finančno, prometno in modno mesto. Vsako leto julija mesto obiščejo več kot štirje milijoni obiskovalcev, ki se pridejo zabavat v tamkajšnji lunapark ob reki Ren, ta je eden od največjih zabaviščnih parkov v Nemčiji. Tradicionalno se 11. novembra ob 11.11 v mestu začne tudi karneval in množice mask preplavijo ulice. Düsseldorf velja tudi za eno od najbolj kakovostnih na svetu – leta 2009 se je na lestvici Mercer uvrstil na šesto mesto na svetu, v Nemčiji pa zaseda prvo mesto. Düsseldorf bo letos gostil 56. izbor za pesem Evrovizije, saj je lani nemška pevka Lena Meyer s pesmijo Satellite očarala publiko in osvojila prvo mesto, Nemčija pa je tako postala gostiteljica letošnjega izbora. Odločitev, zakaj so izbrali prav Düsseldorf, so pojasnili z besedami, da to mesto zagotavlja najboljše pogoje za izvedbo izbora, prepričalo pa jih je zlasti z areno in njeno okolico.

Za koga: Letos 10., 12. in 14. maja bo mesto pritegnilo predvsem oboževalce glasbe in Evrovizije. Sicer pa je mesto odlična izbira tudi za ljubitelje mode, tehnologije, kulture, umetnosti, moderne arhitekture …

Kdaj: Skoraj vse leto, saj ima mile zime in topla poletja, povprečna poletna temperatura je 22, zimska pa pet stopinj Celzija.

Na pot: Iz slovenske prestolnice do Düsseldorfa je nekaj več kot tisoč kilometrov in boste z avtom potovali dobrih devet ur. Letalska vozovnica nizkocenovnega prevoznika Ryanair vas bo iz Trsta stala okoli 70 evrov, iz Benetk še enkrat toliko, za let iz Brnika pa se cene gibljejo okoli petsto evrov.

Naokrog: Za prevoz po mestu lahko uporabite tramvaje, avtobuse ali podzemne vlake, za vse pa velja ista vozovnica. Če imate namen, da bi si ogledali Düsseldorf brez okolice, potem kupite vozovnico za območje A, za katero boste za ves dan odšteli 5,50 evra. Na voljo je tudi skupinska vozovnica za 12,20 evra, ki jo lahko uporablja do pet oseb. Po mestu se lahko odpravite tudi s kolesom, saj ponuja kar nekaj izposojevalnic. Za dan boste odšteli okoli deset evrov, za ves teden pa stane najem enega kolesa okoli 40 evrov.

Znamenitosti: Telekomunikacijski stolp Rheinturm, visok 240,5 metra, na katerem je tudi največja digitalna ura na svetu, edinstven objekt Franka O. Gehryja, ki ga sestavljajo tri zgradbe, 18-nadstropna pisana medijska hiša Colorium, dvorec Benrather, hiša Wilhelma Marxa, ki velja za prvi nebotičnik v Nemčiji, baziliki Gerresheim in St. Suitbertus …

Prenočišča: Če želite biti nastanjeni v razkošnih hotelih, potem se odločite za Breidenbacher Hof v središču mesta, za sobo za eno noč pa boste odšteli od dvesto evrov. Od 130 evrov vas bo stala soba v hotelu Hilton, najdete ga deset minut vožnje od letališča. Veliko cenejša bo dvoposteljna soba v hotelu z dvema zvezdicama Carlton Mayfair, kjer boste za prenočitev plačali okoli 70 evrov. V visoko ocenjenem hostlu Backpackers Düsseldorf boste sobo lahko delili za 17 evrov, v zasebni sobi pa boste lahko bivali za 22 evrov.

Gastronomija: Za pokušino tradicionalnih jedi se odločite za rheinischer sauerbraten (govejo pečenko, ki jo nekaj dni marinirajo v kisu in začimbah), himmel und äd (jed, ki jo sestavljajo krvavica, ocvrta čebula, pire krompir in čežana), düsseldorfer senfrostbraten (pražen zrezek z gorčico), pozimi pa si številni meščani privoščijo muscheln rheinischer art (školjke na renski način). Düsseldorf je poznan tudi po temnem pivu Altbier in likerjih Killepitsch ter Samtkragen.

Za pod zob: Brand's Jupp je priljubljen bar predvsem za kolesarje in pohodnike, kjer vam bodo postregli z lokalnimi jedmi, sladicami in pijačo. Če si zaželite morsko hrano, potem obiščite El Pescador, kjer vam bodo pripravili ribe na sto in en način, ljubitelji kitajske kuhinje se odpravite v Jinling, privrženci italijanske hrane pa obiščite restavracijo Rossini, kjer vam bodo postregli tudi z vrhunskimi italijanskimi vini.

Večerna zabava: V starem mestnem jedru je vsak večer veselo, saj je znano kot "najdaljši bar na svetu", v katerem je več sto barov in klubov. Če raje posedate v pivnicah, potem se odpravite v Uerige, kjer vam bodo postregli z odločnim domačim pivom, če ste morda ljubitelj jazz glasbe, potem bo prava izbira obisk kluba Dr. Jazz, tematske večere z živo glasbo boste doživeli v klubu Dä Spiegel, do jutranjih ur pa lahko plešete v klubu Ballermann6.

Za umetniške navdušence: Če boste Düsseldorf obiskali le zaradi umetnosti in tamkajšnjih muzejev, potem se vam splača kupiti kartico Art:card, s katero imate prost vstop v vse mestne muzeje, stane pa 80 evrov. Nekateri bolj znani muzeji so Filmski muzej, Goethejev muzej, Kunst im Tunnel, muzej keramike Hetjens, muzej umetnosti Museum Kunst Palast … Konec zimskega semestra za pet dni odpre vrata Akademija umetnosti, kjer si lahko ogledate dela približno 550 študentov. V mestu so tudi številna gledališča, opera, koncertne dvorane …

Nakupovanje: Düsseldorf je zagotovo mesto za ljubitelje mode, saj ima številne trgovine in nakupovalni centri. Na bulvarju Königsalle boste našli nekaj za vsak žep – od prestižnejših znamk Burberry, Chanel, Gucci, Prada in Louis Vuitton do cenejših modnih hiš Zara, Esprit, Tom Tailor, United Colors of Benetton … Številne trgovine so tudi na ulici Schadowstraße in v starem mestnem jedru. Mesto ponuja štiri večja nakupovalna središča Kö-Galerie, Sevens, Stilwerk in Schadow Arkaden ter številne bolšje trge in trgovine s starinskimi izdelki.

Evrovizija 2011: Čeprav smo bili v zadnjih letih navajeni, da izbor za pesem Evrovizije gosti prestolnica, je tokrat zmagal Düsseldorf, ki je prehitel svoje tekmece Berlin, Hamburg in Hannover. Prvi polfinalni izbor bo 10. maja, dva dni pozneje bo še drugi polfinalni izbor, kjer bo nastopila tudi naša Maja Keuc, veliki finale pa bo 14. maja. Predstavniki držav se bodo predstavili v areni Esprit, kjer je na voljo 54.400 sedežev, vendar bo med Evrovizijo na voljo le 24 tisoč sedežev, saj se bo prostor za gledalce zaradi odra in preostalih tehnoloških pripomočkov močno skrčil.

Ne spreglejte