Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2011,
22.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 2. 2011, 22.00

8 let, 5 mesecev

Dunaj: Pisana sestavljanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Mesto ob Donavi je prepojeno z vrvežem v trendovskih klubih, po drugi strani pa romantično, s svojo bogato arhitekturo.

Tam boste našli bele konje, ja prav te konje - lipicance in božansko, a tako črno torto - saher torto. Dunaj je prestolnica Avstrije, kjer živi 1,6 milijona prebivalcev od katerih je približno dvajset odstotkov tujcev. Je okno v svet, saj je dunajsko letališče zelo priljubljeno za lete v daljne kraje. Za koga: Dunaj je primeren za vsakogar, ki si želi kratkega oddiha med zelenimi vrtovi ali za tiste, ki si želijo nekaj zabave. Je romantično mesto in talilni lonec kulture.

Kdaj: Najlepši je Dunaj pozimi, ki so sveti pod božičnimi lučkami, po mestnih trgih pa se širi vonj po praženih mandljih. Zaradi svoje zelene okolice in kraljevih vrtov pa je izredno lep tudi spomladanski sprehod.

Na pot: Na pot se odpravite z avtomobilom in v nekaj urah boste že v osrčju avstrijeske prestolnice. Pot je enostavna, saj boste ves čas vozili po avtocesti, zato na vetrobransko steklo ne pozabite nalepiti nalepke, ki se ji reče avstrijska vinjeta.

Naokrog: Po dunajskih znamenitostih se odpravite s tramvajem ali pa kar peš, saj boste tako najbolje vdihnili mestni vrvež. Dobro se je pozanimati tudi o dunajski vozovnici, ki stane 15 evrov, a omogoča vožnjo z vsemi javnimi sredstvi, poleg tega pa boste deležni tudi popusta v muzejih, restavracijah in znamenitostih.

Atrakcije z razglednic: Dunaj slovi po arhitekturni dediščini in bogatih palačah, zato si je dobro narediti načrt, katere znamenitosti si zaslužijo obisk, če boste ostali le kratek čas. Hofburg je bogat s carskimi sobanami, saj so do leta 1918 tam živeli Habsburžani. Poleg tega Dvornega grada je stolnica Svetega Štefana, ki je narejena v gotskem stilu, ljubkavalno jo domačini kličejo Steffi.

Najbolj znani prebivalci: Dunaj ima ogromno znanih sinov in hčera. Skoraj vsak izmed njih pa ima spominsko sobo ali muzej. Sigmund Freud ima muzej, a v njem manjka znameniti kavč. Na ogled je tudi soba, kjer je umrl Franz Schubert. Mnoga obelžja pa imajo na Dunaju znani skladatelji od Beethovna, Mozarta do Brahmsa, saj so vsi tam študirali.

Prenočišča: Prenočišče na Dunaju je z eno besedo opisljivo - drago. Za globoke denarnice pirporočajo hotel Imperial, ki vam bo vzel dih. Za popotnike z omejenim proračunom pa pridejo najbolj v poštev sezonski hoteli. To so študentski domovi, ki se v času počitnic od 1. julija do 30. septembra spremenijo v nizkoproračunske hotele.

Hrana: Zagotovo najbolj znamenita sladica ja saher torta, ki si jo je najbolje privoščiti v istimenskem hotelu. Otroci bodo z veseljem posegli po dunajskem zrezku, katerega domovina je sicer Italija, a je ime dobil po avstrijski prestolnici. Znana je tudi kuhana govedina - Tafelspitz. Čeprav je mesto znano po svojem glamurju, pa so zanj značilne tudi stojnice s klobasami, ki jo z gorčico pojeste kar v stoje.

In ne bodite presenečeni, če vam bodo ponudili še četrti obrok, tako imenovani Jause, ki je značilen vmesni obrok med glavnimi obroki.

Nakupovanje: V mestu so predvsem zanimive trgovine, v katerih lahko kupimo tradicionalne izdelke, ki jim po domače rečemo kar jodlarski. Za najlepše nakupovalno središče velja Ringstraße, kjer boste med prečudovitimi palačami našli pisane butike. Obstaja pa še ena ulica Kärntner Straße in tam so vse trgovine, ki kaj veljajo. Najbolj znano nakupovalno središče je Steffl, ki leži na točki, kjer je bilo zadnje Mozartovo prebivališče.

Večerna zabava: Nekateri pravijo, da se je nočno življenje šele dobro razvilo, a po drugi strani beremo zapise o dunajskem Bermudskem trikotniku. Tu naj bi domovalo jedro nočnega življenja, po malih uličicah nekdanje judovske četrti v okolici cerkve Svetega Ruperta.

Sproščeno: V donavski metropoli je ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti veliko kolo, ki se nahaja v zabaviščnem parku Prater. Postavil ga je britanski inžinir Walter Basset davnega leta 1896 in ponuja odličen razgled na mesto.

Glasbena spremljava: Je sploh potrebno omenjati, da je tu opera doma. Dunaj se ponaša z zlato dvorano Musikvereina, ki velja za najbolj akustično koncertno dvorano na svetu.

Ne spreglejte