Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
15.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Srbija kolesarjenje pohodništvo planinarjenje plezanje kajak potapljanje

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 15.47

6 let, 6 mesecev

Adrenalinska doživetja v osrčju Srbije

Oglasno sporočilo

Foto: Srbska turistična organizacija

Se v vas skrivata pustolovska duša in bojevniško srce? Uživate v naravi in zato svoj prosti čas pretežno preživljate na prostem? Ste že odkrili avanturistično stran Srbije?
 

Srbska pokrajina namreč v sebi skriva nešteto možnosti in priložnosti za velika avanturistična doživetja. Odkrili boste osupljivo moč narave ter okusili veličastnost neokrnjene in skorajda nedotaknjene narave.

Pohodništvo za različne okuse

 | Foto: Srbska turistična organizacija Foto: Srbska turistična organizacija

Če želimo resnično videti lepote neke države, je najboljši način, da jo prepotujemo peš. Agencije po Srbiji ponujajo množico pohodniških tur, od enodnevnih do dvotedenskih, na katerih boste spoznavali Srbijo v hitrosti in po zahtevnosti, ki vam ustrezata. Pohodne ture so namenjene tako počasnim izletnikom kot adrenalina željnim pustolovcem. Svež zrak v gorah nad mestom Valjevo, soteske, kanjoni, kristalno modra jezera, redke živalske in rastlinske vrste, visoke skale in slapovi Tare so le ena od večdnevnih pustolovščin, ki preprosto osupnejo.

Pohajkovanje ob rekah je še posebej privlačno poleti ... Reka Gradac v zahodni Srbiji je znana po svoji kristalni čistosti in čudoviti soteski. Soteska je dolga 13 kilometrov, reka pa si utira strugo skozi skalnata območja in pod starimi lesenimi mostovi. Biosfera tega kanjona je zelo bogata – v reki najdemo postrvi, rake in celo vidre. Poleti soteska Gradca ponuja čudovite prostore za piknike in kopanje. V kanjonu je tudi največja jama v zahodni Srbiji - 2,5 kilometra dolga jama Degurić. Gradac teče po kraškem območju in se v Valjevu združi z reko Kolubaro. Več o pohodništvu si lahko pogledate na www.wildserbia.com.

Kolesarjenje čez drn in strn ali pa po prijetni makadamski cesti

 | Foto: Srbska turistična organizacija Foto: Srbska turistična organizacija

Ampak zakaj bi pravzaprav hodili, če lahko Srbijo raziščemo tudi na kolesu ... Po Srbiji imajo dobro zasnovane kolesarske poti, ne glede na to, ali ste ljubitelj MTB ali samo vedoželjen turist, ki rad spoznava pokrajino s kolesom. Seveda greste lahko s svojim kolesom, lahko pa vam v kakšni od agencij, ki se ukvarjajo s kolesarskimi potovanji, priskrbijo celotno opremo. Priporočamo kolesarjenje ob Donavi, makadamske ceste zahodne Srbije, lahko pa si tudi privoščite turo skozi več balkanskih držav.  

Zahodna Srbija je zaradi svojih gorovij idealno izhodišče za gorsko kolesarjenje, kjer se s kolesom spuščate po gozdovih in grebenih ... V tej regiji so tudi Nacionalni park Tara in korita Trešnjice. Predel soteske Trešnjice je znan kot dom ogroženega beloglavega jastreba. S kolesom lahko uživate tudi ob drugi najdaljši reki v Evropi – Donavi. Kolesarili boste čez najlepše srbske pokrajine, doživeli Vojvodino s pristnimi mesti in vasmi, obiskali arheološko najdišče Viminacium in se zapeljali skozi najlepši del Podonavja – Iron Gate. Predvsem pa boste uživali v prijetnem vzdušju in veliko naravnih znamenitostih.  

S kajakom po brzicah Drine in skozi Iron Gate na Donavi

 | Foto: Srbska turistična organizacija Foto: Srbska turistična organizacija

Ob spustu po Drini vas čaka 22 kilometrov pustolovščine in osupljivih naravnih znamenitosti: med drugim boste videli slap Vrelo na reki Vrelo in znamenito hišo na skali Bajina Bašta. Spust je primeren tako za izkušene kajakaše kot tudi za popolne začetnike.

Posebno doživetje je tudi vožnja s kajakom po Donavi, saj vas tudi tu ob poti čaka kopica neokrnjenih naravnih znamenitosti.

Za vse, ki želite še večji odmerek adrenalina in imate s kajakom že nekaj izkušenj, pa priporočamo spust s kajakom po brzicah in divjih potokih reke Ibar. Veliko adrenalinsko pustolovščino boste vmes prekinili z uživanjem na peščenih plažah, na koncu poti pa si lahko ogledate srednjeveško trdnjavo Maglić.

Planinarjenje in plezanje

 | Foto: Srbska turistična organizacija Foto: Srbska turistična organizacija

V gore v osrčju Srbije se lahko podate za dan ali dva ali pa se pridružite organiziranim večdnevnim turam. Nekaj namigov za planinske podvige po Srbiji: povzpnite se na Suvo planino na jugovzhodu Srbije z najvišjim vrhom Trem, kjer boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji plezanja. Neokrnjeno, divjo pokrajino boste doživeli na pobočjih Stare planine; misteriozna gora Rtanj s svojo obliko pravilne piramide buri duhove pri številnih popotnikih in raziskovalcih, saj v sebi skriva veliko skrivnosti, na njenih pobočjih pa rastejo cenjena in iskana zelišča. Na jugu Srbije veliko avanturističnih doživetih ponuja tudi mesto Niš, ki ima zanimivo geografsko lego sredi niške kotline. Povzpnite se po poteh Calafata in Suve planine, doživite naravo v vsej njeni veličini in se za dodaten odmerek adrenalina spustite še po pečini soteske Jelašnička ... Južna Srbija je tudi pravi raj za ljubitelje jam.

Mističnost podzemnega kraškega sveta

Balkanski polotok in Srbija sta bogata z apnencem, ki tvori reliefno pokrajino, ta pa v svojih nedrjih skriva bogat podzemni svet.

V porečju reke Toponičke in čudoviti pečini ob reki na obronkih Calafata je jama Samar, ki predstavlja eno največjih naravnih lepot jugovzhodne Srbije. Skupna dolžina vseh kanalov je 3.197 metrov. Glavni kanal v obliki predora je s štirimi sifonskimi zoženji dolg 1.940 metrov, na nekaj mestih pa ponuja spektakularni pogled na sotesko. V jamo se lahko podate samo z opremo in v spremstvu vodnika. Zanimiv je tudi pohod po gorski planoti Dubašnici, ki je bogata z jamami, vrtačami in ponikalnicami. Planota je prekrita z gozdovi, travniki in pašniki, nadmorska višina se giblje med 800 in 1000 metri.

Slovencem znana soteskanje in rafting

 | Foto: Srbska turistična organizacija Foto: Srbska turistična organizacija

Zvrhano mero adrenalinskih doživetij si lahko privoščite v veličastni soteski reke Vučjanka na jugu Srbije. Reka na svoji poti do mesta Vučje v zadnjem delu tvori sotesko, dolgo dva kilometra. 300-metrska globina obeta soteskanje med množico slapov in izvirov. V zahodni Srbiji sta dve znani soteski: Tribuće in Dubrašnice. Če boste imeli srečo, boste v soteski Trešnjice srečali beloglavega orla.

Če je neka dežela tako bogata z rekami kot Srbija, je prav, da si privoščite najrazličnejše bolj ali manj adrenalinske vodne športe. Reka Tara velja za najlepšo in najrazburljivejšo reko v Evropi. Na svoji 145 kilometrov dolgi poti iz Komova je ustvarila skoraj sto kilometrov dolgo in 1,3 kilometra globoko sotesko. Soteska Tare, ki je na seznamu Unescovih zaščitenih območij, je druga najgloblja soteska na svetu (po Velikem kanjonu v Koloradu).

Potapljanje v jezerih

Tam, kjer se konča kopno, se začne življenje, pravijo potapljači. Ker Srbija nima morja, je zelo priljubljeno potapljanje v jezerih. Predlagamo vam nekaj jezer, kjer je dobra vidljivost: Zavojsko jezero na Stari planini, Belocrkvanska jezera pri Vršcu, Zaovine na Tari … Poleg jezer so v Srbiji za potapljanje zelo zanimive tudi jame in sifonska jezera v jamah.

V okviru adrenalinskih doživetij po Srbiji naj omenimo še motociklistične ture, ki jih organizira Rustika Travel, in paraglajding na jugu Srbije. Če si vaš pustolovski duh želi več različnih doživetij, si privoščite kombinacijo aktivnosti ter vsak dan ustvarite novo zgodbo in novo dogodivščino. Na www.naturetraveloffice.com boste našli veliko idej in predlogov za pustolovska potovanja po Srbiji. Prav t. i. avanturistični turizem je v svetu vse bolj priljubljen, raznolika srbska pokrajina pa za to obliko turizma ponuja obilo možnosti. Če želite torej počitnice preživeti v naravi in biti malce bolj aktivni, je Srbija z neokrnjeno naravo zagotovo odlična izbira za letošnje poletje.

Več informacij o avanturističnih doživetjih v Srbiji:
www.wildserbia.com
www.naturetraveloffice.com
www.robinson.rs
www.rustikatravel.com
www.ace-adventurecentre.com
www.avanturija.com
www.explore-serbia.rs

Ne spreglejte