Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
9.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 9.55

7 let, 12 mesecev

Seksajte varno – dan boja proti aidsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob prvem decembru, dnevu boja proti aidsu, je še posebej pomembno poudariti, da je varen seks pomemben ter da vam nepazljivost in predajanje užitkom brez zaščite lahko spremenijo življenje.

Spolnost je pomemben del človekovega življenja, vendar pa zahteva tudi veliko mero odgovornosti. Kljub našim strastem in željam se moramo tako spolnim užitkom predajati pametno in s pravo mero varnosti in zaščite. Najboljša zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi je uporaba kakovostnega kondoma, zelo pa pomaga tudi poznavanje spolnega partnerja. Pri posteljnih igricah je pomembna tudi higiena.

Najpogostejše spolno prenosljive bolezni so aids, sifilis, genitalni herpes, genitalne bradavice, gonoreja, klamidijske okužbe, spolne bolezni, ki jih povzročajo mikroplazme, virusni hepatitisi, sramne uši in garje. A to še zdaleč niso edine bolezni, ki so posledica nezaščitenih spolnih odnosov.

Kaj je torej varen seks?

Ni pomembno kdaj, kje in s kom imaš spolni odnos, ampak predvsem kako, saj se lahko okuži vsak, ki ne stremi k varnemu seksu. In kaj lahko štejemo kot varen seks? Objemanje, božanje, poljubljanje, drgnjenje, vzajemna masturbacija in drugi spolni užitki, pri katerih med partnerjema ne pride do stika s krvjo ali drugimi telesnimi sokovi. Tako je napačno mišljenje, da se z oralnim zadovoljevanjem ne moremo okužiti – medtem ko se pri penetraciji virus prenese prek sperme ali prek sluznice spolnih organov, moramo biti pri oralni stimulaciji pazljivi, da sperma ali kri ne prideta v usta. Pomembno je vedeti, da alkohol, poživila in mamila zmanjšajo samonadzor, to pa lahko pomeni manj varen seks.

Pred spolno prenosljivimi boleznimi se boste tako najbolj kakovostno zaščitili z uporabo kakovostnega kondoma (iz lateksa), ki pa se med seksom seveda ne sme sneti ali počiti. Pomembna je tudi pravilna uporaba kondoma. Kondom nataknemo na vrh nabreklega penisa in ga nato odvijemo vzdolž penisa. Po končanem spolnem odnosu, po izlivu, mora partner penis takoj izvleči iz vagine ali anusa in kondom pazljivo sneti.

Ne spreglejte