Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 4. 2020,
18.39

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

5

Natisni članek

poroka Koronavirus

Sobota, 25. 4. 2020, 18.39

4 leta

Poroke v času korona krize

Kako se bomo poročali v času koronakrize? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

5

poroka koronavirus | Tudi poročni obredi v novi korona realnosti bodo drugačni kot pred njo. | Foto Reuters

Tudi poročni obredi v novi korona realnosti bodo drugačni kot pred njo.

Foto: Reuters

Večina parov si želi biti na dan, ko se s svojim srčnim izbrancem ali izbranko sprehodijo do oltarja ali matičarja, obkrožena z najljubšimi ljudmi. V času koronakrize se jim bo želja težko uresničila, a sklepanja zakonske zveze jim od torka naprej ne bo prepovedoval več nihče, je na petkovi novinarski konferenci napovedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Poročni obred belgijskih mladoporočencev v najožjem krogu.  | Foto: Reuters Poročni obred belgijskih mladoporočencev v najožjem krogu. Foto: Reuters

Sklepanje zakonske zveze, ki je bilo na "čakanju" vse od sredine marca, z razglasitvijo epidemije, bo od torka spet mogoče, a v "nekoliko okrnjeni zasedbi glede na okoliščine", je napovedal minister.

Zakonsko zvezo bodo pari lahko sklepali tako v uradnih prostorih kot na prostem, poleg mladoporočencev pa bodo obredu lahko prisostvovali še matičar in (ali) načelnik upravne enote v vlogi pooblaščenca.

Italija poroka koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

V primeru, da se bo poroka na prostem, sta lahko prisotni tudi priči, medtem ko bo v primeru, da gre za poročni obred v  zaprtem prostoru, prisotnost prič odvisna od tega, ali je prostor dovolj velik, da je mogoče upoštevati predpisano varnostno razdaljo med prisotnimi.

V primeru, da bo poropni obred potekal izven matične občine mladoporočencev in njunih prič, bo ministrstvo pogledalo skozi prste, kar pomeni, da jim bo upravna enota izdala posebno potrdilo, s katerim bodo lahko potovali tudi do Bleda ali Pirana, če sta to kraja, ki so si ju izbrali za svoj poročni kotiček.

Še vedno pa ostaja slaba novica za vse, ki bi se želeli poročiti tudi v cerkvi. Cerkvene poroke v Sloveniji za zdaj še niso mogoče.

Zbrali smo nekaj utrinkov iz poročnih obredov v času pandemije novega koronavirusa iz vseh koncev sveta.

Cerkvena poroka v ameriški zvezni državi Virginia.  | Foto: Getty Images Cerkvena poroka v ameriški zvezni državi Virginia. Foto: Getty Images Poročni obred v Italiji. | Foto: Reuters Poročni obred v Italiji. Foto: Reuters

Iz Egipta. | Foto: Reuters Iz Egipta. Foto: Reuters

Iz Iraka. | Foto: Reuters Iz Iraka. Foto: Reuters

Iz Mehike. | Foto: Reuters Iz Mehike. Foto: Reuters

Mladoporočenca v Wuhanu, kitajskem mestu, kjer se je koronavirus najprej pojavil. | Foto: Getty Images Mladoporočenca v Wuhanu, kitajskem mestu, kjer se je koronavirus najprej pojavil. Foto: Getty Images

Iz Hong Konga. | Foto: Getty Images Iz Hong Konga. Foto: Getty Images

Ne spreglejte