Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
15.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

mali junaki otroci izlet prazniki prazniki počitnice starši družina

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 15.54

6 let, 6 mesecev

Otroci obožujejo vožnjo z vlakom

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Če se vaši otroci z vlakom ne vozijo pogosto, bo zanje izlet z vlakom prav posebno doživetje. Zabavno jim bo sedeti na oblazinjenih klopeh in opazovati okolico.

Še posebej manjši otroci obožujejo lokomotive in vlake. Dogodivščine junakov iz priljubljenih risanih serij o Tomažku in drugih lokomotivčkih lahko spremljajo tudi na TV-zaslonih, o njih berejo v knjigah in se z veseljem igrajo z različnimi seti železnic. Ko vidijo vlak v živo, oživijo in svojega navdušenja ne skrivajo. Še posebej všeč so jim predori in zapornice ob progi, zato jih odpeljite na izlet.

Nekaj postaj tja in nazaj

Lahko preprosto preverite vozni red, poiščete najbližjo postajo in se odpeljete nekaj postaj v eno smer in nato še nazaj. Vzelo vam bo zelo malo časa, zato lahko izlet stisnete tudi v kakšno dopoldne do kosila.

Na cilju lahko poiščete bližnjo slaščičarno ali bar in se do odhoda grejete s kakavom. Morda imajo v bližini otroško igralnico ali knjižnico, kjer lahko skupaj preberete kakšno slikanico.

Ideje za izlete

Iz katerekoli smeri v Ljubljano: Lahko greste na sprehod v mestno jedro ali pa se odpravite v park Tivoli, kjer bodo otroci odvečno energijo porabili za zabavo na velikem igrišču. Če se boste pripeljali iz primorske smeri, izberite običajen vlak, ki ustavi tudi na postajališču Ljubljana Tivoli, saj vas v tem primeru od parka loči le nekaj korakov.

Iz Ljubljane v Litijo: Vožnja v to smer vključuje prehod čez most nad reko in predor, ki je za otroke še posebej zabaven. V Litiji sta ob Savi, približno dvesto metrov od postaje, tudi prijazna slaščičarna in picerija, kjer lahko počakate na vlak, ki vas bo odpeljal domov.

Z vlakom na čofotanje v terme

Z vlakom se lahko odpeljete na celodnevni izlet. Dan lahko preživite kje na obali brez čofotanja ali pa se odločite za kopanje v zdraviliščih ali termah, ki so v neposredni bližini železniških postaj.

Takšni zdravilišči sta Terme Olimia in Zdravilišče Laško. Slovenske železnice imajo za takšen izlet namenjen celo poseben vlak in vozovnica omogoča dodatne popuste tudi pri storitvah term. Vozni red in ponudbo lahko preverite na strani Slovenskih železnic.

Pravljična dežela z vilami v Celju

Iz različnih smeri se lahko z običajnim vlakom odpeljete v Celje, kjer se dogaja marsikaj prazničnega. Božičkovega muzejskega vlaka v času počitnic ni več, lahko pa se v Pravljično deželo odpeljete tudi v družbi vil.

Z vlakom se lahko odpeljete tudi v druga slovenska mesta in si pogledate, kako so jih letos okrasili. Prej le preverite, koliko je železniška postaja oddaljena od središča mesta.

Z malo starejšimi na ogled skrivnostnega podzemnega sveta

Z malo večjimi otroki, ki lahko dlje časa hodijo, pojdite pogledat najlepše slovenske jame. Z vlakom se lahko odpravite na ogled Postojnske jame in Škocjanskih jam. Če se boste prej oborožili z zanimivostmi iz podzemnega sveta, je uspeh izleta zagotovljen.

Škocjanske jame, ki imajo največjo podzemno dvorano v Sloveniji in eno večjih na svetu, se odpeljete z vlakom iz Ljubljane, organiziran kombi pa vas bo tja odpeljal brezplačno.

Časovni načrt za izlet z vlakom: 9.42 odhod iz Ljubljane - 11.04 prihod v Divačo 11.15 odhod kombija v Škocjanske jame 13.00 - 15.00 voden ogled Škocjanskih jam 15.00 odhod kombija na železniško postajo 15.30 odhod iz Divače - 16.56 prihod v Ljubljano

Zaradi nekoliko ponesrečenega termina brezplačnega prevoza s kombijem je treba na voden ogled počakati uro in 45 minut, a ta čas lahko namenite za kosilo ali sprehod. Če bi se odločili, da na ogled zaradi brezplačnega prevoza ne boste čakali tako dolgo, se lahko do jam odpravite peš, a vam to odsvetujemo z manjšimi otroki. Od železniške postaje do jam je približno tri kilometre in pol oz. približno 45 minut hoje.

Prav tako se lahko z vlakom odpeljete v Postojno, kjer je železniška postaja z najvišjo nadmorsko višino, in si ogledate Postojnsko jamo. Od železniške postaje do jame boste za dva kilometra dolgo pot potrebovali približno pol ure. Po jami se boste popeljali z vlakcem in spoznali človeško ribico, ki je ena od 150 živalskih vrst, ki živijo v tej jami.

V jami je od osem do deset stopinj Celzija, zato bodite toplo oblečeni. Ogled traja uro in pol. Dva kilometra se boste peljali z vlakcem, do izhoda pa boste prehodili še približno tri kilometre. Omogočen je tudi dostop za vozičke.

Ne spreglejte