Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2014,
13.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

otroci prosti čas pomlad planinarjenje

Petek, 21. 3. 2014, 13.47

7 let, 12 mesecev

Otroci naj pomlad preživijo na prostem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pomlad je tudi uradno tu, otroci pa lahko v toplejših in daljših dneh uživajo v dogodivščinah na prostem. Naj bo ta pomlad zanje še posebej vznemirljiva!

V času, ko za marsikaterega otroka ni bolj vznemirljive igre od tiste na računalniku, tablici ali telefonu, ter v obdobju, ko naše najmlajše že zgodaj vpisujemo k vsem mogočim prostočasnim dejavnostim, otroci, z njimi pa tudi starejši pozabljamo na preživljanje prostega časa na prostem.

Narava je najboljše in najbolj poučno igrišče, zato pripravimo načrt, kako bomo pomlad skupaj z otroki preživeli aktivno, poučno, raziskovalno, zabavno in predvsem – na svežem zraku.

Planinarjenje omogoča stik z naravo, rekreacijo in postopno doseganje cilja. Izberite nižje vrhove, da hoja navkreber ne bo prenaporna, in izlete načrtujte s pomočjo planinskih vodnikov. Po poti otroke opozarjajte na živali, cvetlice, drevesa, tako da bo izlet še bolj zanimiv.

Na vrhu naj seveda sledi zaslužena malica. Vodite družinski planinski dnevnik, priložite še kakšno fotografijo in komentar – za spomin in spodbudo.

Izleti po Sloveniji so način za spoznavanje domače dežele in njenih znamenitosti. Ni treba potovati daleč, odkrivate lahko že sosednje vasi in bližnje kraje, poiščete lokalne znamenitosti in prebirate legende.

Posadite zelenjavni vrtiček na domačem vrtu, balkonu ali okenski polici. Otroci bodo tako spoznali, kako iz semena ali sadike zraste zelenjava, naučili se bodo, koliko truda in nege je potrebno, da pridelamo hrano. Skupaj vodite vrtnarski dnevnik in iz tedna v teden beležite napredek.

Prvo kosilo iz pridelka bo tako zagotovo šlo še posebej v slast, morda pa otrokom, ki ne ljubijo zelenjave, prikupimo tudi špinačo ali solato – ker so jo seveda pridelali sami.

Rad imej živali in cvetlice … Cvetoča pomlad na travnike privablja tudi metulje in čebele, ptice se vračajo iz toplih krajev, prebujajo pa se tudi preostale živali: ribniki bodo kmalu polni žabjega mresta.

Otroci naj opazujejo živali, jih skicirajo ali fotografirajo, sestavljajo herbarije in opazujejo, kako se spreminja narava okoli njih.

Igre na prostem – pobrskajmo po spominih iz otroštva in otrokom, ki odraščajo danes, predstavimo igre, ki smo se jih igrali včasih.

Ristanc, zemljo krast, ravbarji in žandarji, Ljubljana–Zagreb–Beograd, gnilo jajce, gumitvist, med dvema ognjema, skrivalnice … Otrokom se pridružite tudi sami.

Ne spreglejte