Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spolnost skrb ženska

Petek, 17. 5. 2013, 9.11

8 let

Največje ženske skrbi glede spolnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrbi glede delovnega mesta, razmerij, debeline denarnice in prijateljstev ter na žalost tudi aktivnosti v spalnici lahko ženske pripeljejo do občutka tesnobe.

Verjeti ali ne, spolno življenje ima velik vpliv na stres, ki so mu bolj podvržene ženske. Postava, večno vprašanje, ali bo nastopil orgazem, ter spolno prenosljive bolezni so le ene od številnih skrbi, ki jih imajo po mnenju strokovnjakov ženske.

Katere so najpogostejše skrbi, ki jih ima ženska glede spolnega življenja? Kot najpogostejšo večina žensk izpostavlja nezmožnost doseči orgazem. Kot kažejo zadnje raziskave, kar 75 odstotkov žensk ne dosega orgazma, od 10 do 15 odstotkov žensk pod določenimi pogoji prav tako ostane nepotešenih.

Golota? Neprijeten občutek med seksom daje tudi golota, po besedah psihologinje Jennifer Hartstein naj bi imelo kar 61 odstotkov žensk ob razgaljenosti občutek neprivlačnosti. Prav zato mnogi svetujejo, da naj ženska pred spolnim odnosom naredi vse potrebno, da se bi počutila privlačno – pri tem svetujejo redne pogovore s prijateljicami in redno telesno aktivnost –, svoje pomembne vloge pa ne sme zanemariti tudi moški.

Kaj je sploh dober seks? Podobno kot negativen odnos do svojega telesa je tudi skrb o intimnih predelih po mnenju mnogih neprivlačna in odbijajoča – strokovnjaki menijo, da je pravilno razmišljanje, da cenite vse dele svojega telesa tako, kot jih obožuje vaš partner.

Sem slaba v postelji? Večno vprašanje, ki se ga ne sprašujejo le ženske, ampak tudi moški. Kaj je dober seks, si razlaga vsak po svoje, saj so priljubljeni prijemi stvar vsakega posameznika. Udobnost, ki jo nudite partnerju in on vam, ter morda celo uresničevanje seksualnih fantazij vas bosta zagotovo popeljala med kraljice seksa.

Pomagajte, dolgčas mi je Bo seks postal dolgočasen in del rutine? Čeprav si mislimo, da dolgoletne zveze nimajo več tistega seksualnega naboja kot na začetku, pa raziskave kažejo, da se precej motimo – poročeni pari naj bi imeli po nekaterih podatkih celo več spolnih odnosov in višji nivo seksualnega zadovoljstva kot samski ali neporočeni pari. In kot zatrjujejo številni poročeni pari: "poročen" seks je daleč od monotonega, še več, menda je celo najboljši! Kakorkoli, preizkušanje česa novega ni odveč, nakup novega spodnjega perila in kakšnih pripomočkov pa prinaša še boljše in bogatejše spolno življenje.

"Nimam želje po seksu" Moj libido je nizek, je odgovor, s katerim se je strinjalo več kot 30 tisoč žensk oziroma 43 odstotkov vseh, ki so leta 2008 sodelovali v raziskavi, objavljeni v reviji Obstetrics and Gynecology. Upad libida pa ni povezan z leti – med 30 tisočimi so strokovnjaki našli tudi komaj polnoletna dekleta. Zato se ponuja vprašanje, kako si pomagati. O hrani, ki naj bi zviševala libido, smo že pisali, vsekakor pa ima velik vpliv psihično počutje, na katerega vplivajo stres, depresija in težave v razmerjih, za pomoč pa se lahko obrnete tudi na ginekologa, ki vam bo pomagal premagati težavo.

Črtica premalo? Mnoge si glavo belijo s tem, da imajo premalo "črtic", imajo na ta račun premalo izkušenj in posledično so slabše v postelji. A stroka pravi, da v spolnosti ni pravil, tako tudi ni nobenih pravil, koliko spolnih partnerjev bi moral imeti človek, da bi bil dober v postelji. Je pa res, da večje število spolnih partnerjev, predvsem pa nezaščiteni spolni odnosi, povečujejo možnost za obolelost za spolnimi boleznimi. In prav to je tudi ena od večnih skrbi – spoznanje, da ima oseba spolno prenosljivo bolezen, je izredno težko, pa vendar to ne pomeni konec vašega spolnega življenja. Z upoštevanjem navodil zdravnika lahko prebrodite marsikaj.

Ko se skregata glava in telo Kljub številnim raziskavam pa določenega področja strokovnjakom še ni uspelo razvozlati. Predvsem žensko telo – njeno telo in misli namreč skrivajo precej več, kot dajejo misliti. Dober primer je že raziskava iz leta 2009, ko so moškim in ženskam dali na ogled posnetke seksa – od heteroseksualnega, homoseksualnega, živalskega – in ugotovili, da sta moške vzburila heteroseksualni in homoseksualni spolni odnos, pri ženskah pa je bilo vzburjenje čutiti ob vsakem seksu. Čeprav so ob tej raziskavi izmerili fizično vzburjenje, pa si same določenih spolnih aktov niso zaželele. Sklep? Ko pride do seksa, se naša glava in telo velikokrat znajdeta v nesporazumu.

Ne spreglejte