Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2013,
17.42

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

spolnost ljubezen ljubezen telo

Torek, 8. 10. 2013, 17.42

7 let, 12 mesecev

Kako čakre vplivajo na spolnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čakre so energijska središča našega telesa, ki ležijo vzdolž hrbtenice in skozi katera v nas vstopa univerzalna energija, ki jo čakre razporejajo po telesu, zato imajo veliko vlogo tudi v spolnosti.

Poznamo sedem čaker, pomembno pa je vedeti, da čakre lahko motijo različni dejavniki (stres, nepravilna prehrana …), ki ovirajo njihovo pravilno delovanje, kar čutimo kot blokado oziroma bolezen, utrujenost, čustvene težave, težave v spolnosti … Predstavljamo vam, kako čakre delujejo na spolnost in kaj storiti, da se bo energija skozi njih lepo pretakala in boste v spolnosti lahko še bolj uživali.

Korenska čakra Leži na dnu hrbtenice in je povezana z zemeljsko energijo, voljo do življenja, občutkom varnosti in zaupanja, sprejemanjem … Ko je njeno delovanje oslabljeno, občutimo pomanjkanje psihofizične stabilnosti, preveliki potrebi po ljubezni ter pozornosti in nepovezanosti, v spolnosti se ne moremo sprostiti. Okrepimo jo s pozitivnimi afirmacijami, aromaterapijo z olji rožmarina, ingverja, cedre, zeliščnimi čaji in tako, da nosimo rdeča oblačila, predvsem nogavice in spodnje perilo.

Spolna čakra Leži nekaj prstov pod popkom ali tik nad genitalijami, povezana je s spolnostjo, kakovostjo ljubezenskega odnosa in količino spolne energije. Ko je čakra blokirana, se pojavijo čustveno neravnovesje, težave v partnerstvu, težave z libidom, pa tudi spolne bolezni, impotenca, boleče menstruacije … Težave rešujemo z aromaterapijo, meditacijo in afirmacijami, kot je "ljubeče sprejemam svoje telo in seksualnost", lahko pa oblečemo perilo v oranžni, breskovi ali lososovi barvi in uživamo več hrane v tej barvi, se vpišemo v plesni tečaj v paru …

Popkovna čakra Leži v solarnem pleksusu, vpliva na prebavila, trebušno slinavko in nadledvične žleze. Ko je njeno delovanje nemoteno, smo polni volje do življenja, imamo nadzor nad njim in razmišljamo pozitivno, motnje pa se kažejo v hiperaktivnosti, nenehnem stresu, frustracijah v spolnosti, manipulativnosti … Čakro okrepimo z energijo ter toploto sonca in ognja (sončenje, uporaba sveč, prižiganje kamina), z eteričnimi olji sivke, kamilice ali grenivke in z energično vadbo.

Srčna čakra Je sedež naših čustev in leži med obema prsnima bradavicama. Upravlja ljubezen in sočutjem sprejemanje in dajanje ljubezni. Ko deluje pravilno, izražamo toplino, naklonjenost in ljubezen, motnje pa napovedujejo ljubosumje v ljubezni, posesivnost in nestrpnost, lahko pa tudi iskanje spolne identitete, težave s srcem in prsmi. Zdravimo jo s tehnikami samosproščanja, poslušanjem pozitivne glasbe, nošenjem zelenih oblačil na zgornjem delu telesa, izražanjem ljubezni do partnerja, otrok, ljubljenčkov, narave …

Grlena čakra Povezana je s spolno čakro, saj grlena čakra predeluje občutke druge čakre, je posrednik med čustvi in razumom, leži v sredini grla. Ko deluje nemoteno, se dobro izražamo, saj lahko povezujemo občutke in misli, smo tudi dobri poslušalci, moteno delovanje pa vpliva na potrebo po manipulaciji z drugimi, nadvlado, slabo komuniciranje. Delovanje čakre okrepimo z modrimi oblačili in krepitvijo glasu, naj gre za pevske vaje, jezikovni tečaj ali pa preprosto glasno stokanje, medtem ko se ljubimo.

Čelna čakra Poznamo jo tudi pod imenom tretje oko, leži nad nosnim korenom, sredi čela, in upravlja intuicijo, svet domišljije in telepatske sposobnosti. Ko deluje dobro, smo mirni, ločimo resnico od fikcije, slabo delovanje nam poruši notranji mir, nas navda s tesnobo in depresijo, v spolnosti se ne moremo izražati ali se je celo bojimo. Njeno delovanje spodbudimo z vizualnimi stimulacijami, nočnimi sprehodi, branjem (domišljijski romani ali pravljice) in pisanjem dnevnika, odkrivanjem modrosti, uživanjem v miru in tišini, oblačimo se v temnomodra ali indigo oblačila.

Temenska ali kronska čakra Leži na temenu glave in predstavlja povezavo z višjim izvorom, presega fizične izkušnje in sprejema nova znanja. Ko čakra deluje pravilno, smo duhovno močni, zadovoljni in srečni, odprti za nove izkušnje, kot je tudi tantrična spolnost, ko zablokira, imamo težave z zbranostjo, pojavijo se lahko strahovi, tudi pred spolnostjo. Zdravimo jo z belo barvo ali barvo sivke, vzamemo si čas za duhovni razvoj, meditiramo, umaknemo se v tišino.

Ne spreglejte