Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2010,
9.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spomini možgani

Torek, 5. 1. 2010, 9.09

6 let, 6 mesecev

Prava hrana za možgane in telo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Kaj jesti, da bodo vaši možgani delalo s polno paro, da boste boljše volje ter zdravi kot dren? Mi poznamo odgovor tudi na to vprašanje!

Za dober spomin, lažje učenje in trdne živčke

 | Foto:

Oreščki

Oreščki so polni beljakovin, mineralov in nenasičenih maščobnih kislim ter vitamina B6. Med oreščke z največ hranljivimi snovmi spadajo mandeljni, saj vsebujejo veliko vlaknin, riboflavin, magnezij, železo in kalcij, ki ga vsebujejo v nekoliko večjih količinah kot drugi oreščki. Ena porcija mandljev nadomesti kar polovico dnevne potrebe po vitaminu E. Poleg že naštetega pa so še dober vir beljakovin in dobri za srce. Maščoba, ki jo mandeljni vsebujejo, pa je bolj zdrava in pomaga zmanjšati raven holesterola v krvi.

Špinača

Špinača vsebuje veliko vitamina A in C. Je tudi vir riboflavina, vitamina B6 in kalcija, železa ter magnezija. Tako boste bolj zbrani in pripravljeni na nove izzive, živčki pa bolj trdni, kar je še kako dobro, če ste pogosto pod stresom. Ob tem pa bo okrepljen tudi vaš imunski sistem, lasje in koža pa bodo bolj zdravi. In če špinača ni ravno vaša najljubša jed, potem lahko posežete tudi po zeleni solati, zelju ali avokadu, ki vsebujeta iste elemente kot špinača.

Grozdje

 | Foto:

Ste slabe volje? Potem posezite po grozdju! Le-to namreč vsebuje sadni sladkor, ki vas bo spravil v dobro voljo. Ob tem se bo izboljšala tudi vaša koncentracija ter povečala zaloga energije. In ker grozdje vsebuje veliko antioksidantov, boste s tem storili tudi nekaj za svoje zdravje. Grozdje namreč vsebuje flavonoide, ki deluje kot antioksidanti, le-ti pa se borijo proti škodljivim prostim radikalom. Njihova aktivnost pomaga možganom na dva načina: prvič tako, da antioksidanti ščitijo tako srce kot tudi možgane, saj se možgani zanašajo na nenehen dotok krvi, ki jo srce poganja po telesu. Drugič pa tako, da ohranjajo arterije prehodne, saj redčijo snovi, ki povzročajo zamaške v žilah.

Ribe

Ribe imajo nizko kalorično vrednost ter tudi nizko vsebnost nasičenih maščob in holesterola, zato so dober nadomestek za meso. Poleg tega so dober vir beljakovin ter tudi vitaminov in mineralov. To pa ni vse, zaradi česar bi morale biti ribe del vašega jedilnika! Vsebujejo namreč veliko omega 3 maščobnih kislin, ki zmanjšujejo možnost za srčno žilne bolezni ter tudi pomagajo pri zmanjševanju krvnega pritiska in nenazadnje spravijo naše možgančke v pogon!

Za boljše počutje

 | Foto:

Čokolada

Končno imamo dober izgovor, da lahko rečemo, da čokolada ni sovražnica, ampak prijateljica. Seveda v zmernih količinah! Razen tega, da nas preverjeno vedno spravi v dobro voljo, ima tudi druge koristne učinke za naše telo. Čokolada namreč vsebuje antioksidanta flavonol in procianidin, ki pomagata ščititi srce in ožilje ter izboljšata delovanje in pretok krvi.

Mleko in mlečni izdelki

Mleko je bogato s proteini in je tudi vir aminokisline triptofan. Dokazano je, da uživanje mleka in mlečnih izdelkov zmanjša učinek stresa ter da tako lahko izboljšamo naše razpoloženje pa tudi spomin. Poleg mleka z manj ali brez maščob, je priporočljivo tudi uživanje jogurta, skute ter kefirja.

Žitarice

Ogljikovi hidrati so pomembni za tvorjenje hormonov sreče, zato je dobro, da poskrbite, da jih bo na vašem jedilniku v izobilju. Najbolje da začnete že zjutraj, z zdravim zajtrkom, kot je, na primer, müsli, kornflakes ali polnozrnat kruh. Za kosilo pa si lahko privoščite riž, polnozrnate testenine ali pa morda krompir. Seveda je bolje, da posežete po polnozrnatih izdelkih, saj imajo ti več vlaknin, zaradi česar boste dlje časa siti pa tudi bolj polni energije.

Perutnina

Beljakovine, ki jih dobimo iz proizvodov živalskega izvora vsebujejo manj maščob, ampak zato veliko vitaminov in mineralov ter tudi aminokisline, ki so dobre tako za kožo kot tudi za dobro razpoloženje. In če smo s tem vegetarijance prestrašili, naj vam zaupamo, da stvar ni tako grozna kot izgleda. Veliko beljakovin se namreč nahaja tudi v gobah in oreščkih!

Za zdravje

 | Foto:

Citrusi

Vitamin C, ki ga citrusi vsebujejo, ugodno vpliva na imunski sistem telesa, pomaga ranam, da se lažje celijo ter telesu pri vsrkavanju železa. Poleg tega je vitamin C tudi antioksidant in ščiti celice pred poškodbami prostih radikalov. Če ste pod stresom, potem posezite po pomarančah, limonah, limetah, grenivkah ali ostalih citrusih, saj imajo ti visoko vsebnost vitamina C. Dobra izbira so tudi papaja, kiviji ali banane, ki bodo tudi izboljšale vaše razpoloženje.

Ingver

Ingver pospešuje prekrvavitev in ugodno vpliva na razbolele mišice, slabost ter tudi na glavobol. Lahko ga zaužijete kot dodatek čaju ali soku, sladokusci pa lahko poskusite ingverjevo marmelado.

Stročnice

Fižol, grah, leča in ostale stročnice vsebujejo mikroelement cink, ki pomaga imunskemu sistemu telesa, da se lažje bori proti boleznim. Sicer pa je cink nujno potreben tudi za normalno rast in ohranjanje zdravja.

 

Ne spreglejte