Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2011,
20.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alexander McQueen moda oporoka

Torek, 26. 7. 2011, 20.50

8 let

Znana oporoka oblikovalca Alexandra McQueena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V svoji oporoki je znani britanski modni oblikovalec Alexander McQueen, ki je lani storil samomor, zapisal, da želi s svojo večmilijonsko zapuščino podpirati mlade in nadebudne oblikovalce.

Premoženje oblikovalca je ocenjeno na 16 milijonov britanskih funtov, večino svoje posesti in denarnega premoženja pa je zapustil dobrodelni ustanovi Sarabande. V oporoki je ustanovo prosil naj večino denarja nameni štipendiranju študentov na prestižni londonski univerzi St. Martins.

Približno 100 tisoč britanskih funtov je zapustil fundaciji Terrence Higgins in londonskemu budističnemu centru. Oblikovalec pa ni pozabil tistih, ki so mu vdano služili. Po 50 tisoč britanskih funtov je zapustil svojima služkinjama, toliko pa je zapustil tudi svojemu krščencu in vsem svojim nečakom in nečakinjam. Vsakemu od svojih sester in bratov pa je zapustil okroglih 250 tisoč britanskih funtov.

Alexander McQueen je bil velik oboževalec živali, zato je nekaj denarja namenil tudi živalskim dobrodelnim organizacijam kot sta The Blue Cross in Battersea Dogs and Cats Home. "Zelo ganljivo darilo Alexandra McQueena. Očitno je, da je imel rad živali. Njegova zapuščina pa nam bo omogočila, da bomo lahko pomagali tisočim psom, ki so bolni ali pa so brez doma," je povedala Kim Hamilton, direktorica organizacije The Blue Cross. Približno 50 tisoč britanskih funtov pa je priljubljeni oblikovalec namenil za oskrbo svojih petih psov.

Alexander McQueen je umrl 11. februarja lani, storil je samomor za sabo pa pustil le sporočilo, da naj njegovi bližnji poskrbijo za njegove pse. Njegov tesni prijatelj David LaChapelle je povedal, da je bil McQueen izredno žalosten v tistem obdobju, saj je le nekaj dni prej za rakom umrla njegova mati, k samomoru pa so najverjetneje prispevale tudi velike količine drog, ki jih je oblikovalec v tistem času užival.

Ne spreglejte