Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2008,
20.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 1. 2008, 20.36

8 let

Valentinovo slovo od mode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Valentino, po mnenju mnogih največji modni kreator večernih oblačil svojega časa, se je v sredo v Parizu s svojo zadnjo modno revijo poslovil od modnega sveta.

V sredo se je tudi uradno končala bleščeča 45-letna kariera modnega oblikovalca Valentina, ki je oblačil svetovno znane osebnosti, med drugim tudi Jackie Onassis in princeso Diano. 75-letni kreator je v Parizu predstavil še svojo zadnjo kolekcijo, ki je požela veliko odobravanje, kritiki pa so jo opisali kot barvito, igrivo in elegantno. Otvoritvene kreacije, ki so vsebovale glamurozne volnene plašče z malimi rokavicami, so nas spomnile, zakaj bodo Valentina še posebej pogrešale ženske z globokimi denarnicami, ki si želijo, videza dostojanstvenih dam in ne nekakšnih rokeric z odbitim modnim stilom.

Za razliko od mnogih priznanih oblikovalcev se je Valentino vedno predstavil tudi z dnevnimi oblačili. V njegovi zadnji liniji so bili volneni dvodelni kostimi s krili v pastelnih barvah, beli trenčkoti iz kašmirja, okrašeni s satenastimi robovi, ter svilene obleke z rožastimi potiski in visokimi rokavicami v enakih vzorcih. Veličastne večerne obleke so bile v dramatični črno beli kombinaciji, okrašene z nešteto nabranimi čipkami in ekstravagantnimi vezeninami.

Prav za konec svoje zadnje revije v Parizu pa je Valentino prihranil izbrano kreacijo v barvi, ki je zaznamovala njegovo kariero – rdeči.

Ob zaključku modne revije se je italijanski modni oblikovalec ob spremstvu lepotic v rdečih oblekah poslovil od občinstva, ki ga je pozdravilo z navdušenjem in stoječimi ovacijami. O razlogih za svoj odhod je Valentino povedal: "Svet mode je sedaj uničen. Vztrajanje v svetu, ki mi ničesar ne sporoča, me je začelo dolgočasiti. Tu je premalo kreativnosti in preveč poslovnosti." Po končani reviji je o svojem slovesu dejal: "V resnici nisem prav nič žalosten. Vem, da ljudje pričakujejo, da bom. Vedel sem, da bo ta trenutek prišel, a odkar sem naznanil svojo odločitev, sem bil deležen neizmerne pozornosti, ljubeznivosti, spoštovanja in darežljivosti, kar mi je bilo v veliko tolažbo."

"Njegov stil ni prav nič podoben mojemu. Vseeno pa sem ga vedno globoko spoštovala – zaradi njegove elegance in občutka za modo in zaradi vsega, kar je," je o Valentinu dejala Miuccia Prada, ena izmed številnih modnih kreatorjev, ki so si ogledali modno revijo. Med 800 gosti revije so bili tudi Emanuel Ungaro, manekenke Eva Herzigova, Claudia Schiffer in Nadia Auermann, Valentinova naslednica Alessandra Facchinetti ter številne hollywoodske zvezdnice, med drugim tudi Gwyneth Paltrow in Uma Thurman.

Ne spreglejte