Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Petek,
27. 7. 2018,
9.21

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

11

Natisni članek

Citypark trgovina Primark

Petek, 27. 7. 2018, 9.21

5 let, 9 mesecev

Uradno: Primark v Sloveniji

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,16

11

Primark | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Po več mesecih ugibanj in dvomov smo dobili prvo potrditev, da k nam prihaja priljubljena veriga trgovin cenovno ugodnih oblačil in modnih dodatkov. V Ljubljani je Primark odprl hčerinsko podjetje Primark Trgovine.

Primark naj bi svojo prvo trgovino v Sloveniji odprl v nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani, smo že konec lanskega leta razkrili na Siol.net.

Vse od takrat poteka obsežna in celovita prenova prostorov nekdanje trgovine Kastner & Öhler, ki naj bi jih zasedel Primark.

Koliko časa bo predvidoma še trajala prenova in kdaj bo težko pričakovana otvoritev, pri odgovornih v Cityparku in Primarku neuspešno preverjamo že dalj časa. Po nekaterih informacijah pa naj bi se to zgodilo jeseni.

V ljubljanskem Cityparku trenutno poteka obsežna obnova. | Foto: Siol.net/ A. P. K. V ljubljanskem Cityparku trenutno poteka obsežna obnova. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Odprli podjetje v Sloveniji

Da smo vse bliže odprtju trgovine, pa kaže nedavna poteza irskega modnega velikana. V teh dneh je namreč v Ljubljani odprl hčerinsko podjetje Primark Trgovine.

Njegova zakonita zastopnika sta Marco Bressan, ki v italijanski izpostavi Primarka vodi nekakšno kadrovsko službo (ang. People & Culture), in Patrick B. Prior, eden od vodilnih finančnikov v Primarku.

Ustanovitev podjetja je v njunem imenu izpeljala mednarodna skupina TMF Group, ki tujcem pomaga pri računovodskih, pravnih, davčnih in kadrovskih zadevah v Sloveniji.

Primark
Trendi K nam prihaja Primark, 'Ryanair modne industrije'

Citypark, Primark | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Prenova še vedno poteka

Razlog za tako dolgo čakanje na Primark, ki ga številni Slovenci dobro poznajo že iz bližnjega Gradca, je v tem, da morajo v Cityparku prej izpeljati večje gradbene posege. Pogojev za odprtje trgovine naj bi bilo namreč kar nekaj: ločen zunanji vhod, steklena streha ...

Zato že več kot tri četrt leta poteka prenova severnega krila nakupovalnega središča, v katerem so bili prej trgovina z obutvijo Humanic, lekarna, frizerski salon Young Mič Styling … Ti so morali svoje poslovanje seliti na druge lokacije.

Citypark, Primark | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Nakupovalna izkušnja se izboljšuje

Gre za še enega v vrsti tujih velikanov, ki vstopajo ali se vračajo na slovenski trg. V Cityparku sta se v zadnjem letu odprla Galileo in Levi's, težko pričakovana veriga kozmetike MAC ter v Emporiumu Springfield. Že v začetku predlanskega leta pa se je na slovenski trg vrnil španski Mango.

Primark je družba s sedežem na Irskem, ki ponuja trendovska oblačila po cenah, nižjih od konkurentov. Primerjajo jo z velikanoma, kot sta španska Zara in švedski H&M, v domovini pa naj bi bil za modo to, kar nizkocenovna letalska družba Ryanair predstavlja v letalski industriji.

Citypark, Primark | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Prodaja trgovcev spet raste

Za trgovce z oblačili in obutvijo so trenutno razmere v Sloveniji precej spodbudne. Prodaja v trgovinah se namreč po zadnjih podatkih povečuje.

Še pred dvema letoma je bilo drugače. Po tem, ko se je prodaja oblačil in obutve v trgovini na drobno vrsto let zviševala, je v letu 2016 prišlo do šoka za trgovce. Prodaja je strmoglavila z 854 na 748 milijonov evrov, torej za več kot sto milijonov evrov.

V lanskem letu so se trgovci spet pobrali. Po podatkih statističnega urada se je prodaja oblačil in obutve v trgovini na drobno povečala za 12,3 odstotka in se vrnila na raven iz leta 2015.

V tistem letu so gospodinjstva v povprečju za oblačila in obutev potrošila 1.159 evrov ali 447 evrov na posameznega člana.

Burberry
Trendi Modna hiša Burberry zažgala za več milijonov neprodanih izdelkov
Ne spreglejte