Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 12. 2010,
7.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Yves Saint Laurent

Četrtek, 9. 12. 2010, 7.06

8 let

Modna osebnost: Yves Saint Laurent

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoski modni oblikovalec Yves Saint Laurent je skupaj s Christianom Diorjem in Coco Chanel pripomogel k temu, da je Pariz postal svetovna modna prestolnica.

Eden vodilnih francoskih modnih oblikovalcev 20. stoletja, Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent, se je rodil leta 1936 v Alžiriji. Za modo se je navduševal že kot majhen otrok, a se je zanjo odločil šele, ko se je s 17 leti preselil v Pariz. Njegov prvi največji dosežek je bil, ko je začel delati za modnega velikana Christiana Diorja ter ko je po njegovi smrti leta 1957 prevzel vajeti modne hiše Dior. Kasneje, leta 1962, je s pomočjo življenjskega partnerja Pierrea Bergeja ustanovil lastno modno hišo Yves Saint Laurent, ki je sčasoma postala ena izmed najbolj priznanih blagovnih znamk.

Od slave do bankrota

Oblikovalec je na vrhuncu svoje kariere, v 70. letih, začel z oblikovanjem oblek za otroke, modnih dodatkov ter parfumov za ženske in moške. A vse le ni bilo tako rožnato, saj sta bojevanje z depresijo in zasvojenost z alkoholom njega in njegovo modno hišo pripeljala na rob. Podjetje je zaplavalo v dolgove, zaradi česar ga je najprej prevzelo francosko podjetje Sanofi, leta 1999 pa italijanski Gucci, pod okriljem katerega modna znamka YSL deluje še danes.

Moško modo je spremenil v ženko Yves Saint Laurent je v žensko modo uvedel smoking, klasični oblačilni kos te hiše, ki ga je po letu 1966 nadgrajeval vsako leto, leto zatem dežni plašč in leta 1968 še hlače. Oblikovalec je tako zabrisal mejo med žensko in moško modo. Smokingi in ženski kostumi so ime Yves Saint Laurent ponesli v svet mode. Najbolj poznani modeli, ki so povezani z zgodovino modne znamke YSL, so tako damski smoking, dolga večerna obleka s cvetličnim vzorcem in balonasto krilo.

Njegove kreacije so na modni brvi nosile …

Oblikoval je brezčasna in univerzalna oblačila, ideje pa je iskal v moderni umetnosti in ljudski kulturi. V središče svojih kreacij je postavil moderno in emancipirano žensko, ki mu je navdih nudila skozi vsa štiri desetletja njegovega ustvarjanja. Pri svojih kreacijah se je zgledoval po umetnikih, kot so bili Mondrian, Picasso, Matisse in Braque.

Po modni brvi so se v njegovih kreacijah sprehodile svetovno znane manekenke, od Claudie Schiffer do Laetitie Casta, Naomi Campbell, Kate Moss, Gisele Bundchen in celo Carle Bruni.

Konec leta 2009 pa so pri Forbsu ponovno sestavili lestvico najbogatejših pokojnikov, na kateri je na samem vrhu z 235 milijoni evrov pristal prav francoski oblikovalec Yves Saint Laurent.

Njegovi začetki in njegov konec

Yves Saint Laurent, katerega zaščitni znak so bila očala z velikimi črnimi okvirji, je svojo prvo kolekcijo Ligne Trapeze (Trapezasta linija), ki mu je prinesla prvo zmagoslavje, ustvaril leta 1962, leto po ustanovitvi lastne modne hiše. Njegova zadnja revija, na kateri ga je v jok spravila njegova dolgoletna muza Catherine Denevue, je bila leta 2002.

Samotarski modni ustvarjalec, ki se je iz visoke mode zaradi slabega zdravstvenega stanja umaknil leta 2002, je leta 2008 v 71. letu starosti umrl zaradi raka na možganih.

Ne spreglejte