Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
8.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 8.36

8 let

Kilogrami dol, zdravje gor!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predvsem ženski spol precej časa porabi za razmišljanje o tem, kako se znebiti kakšnega odvečnega kilograma.

Preizkušamo različne diete in vadbe, a slej kot prej pridemo do enakega zaključka: spremeniti je treba način življenja in živeti bolj zdravo. Pri tem pa nam lahko pomagajo nekatere drobne navade, ki naj v vašem življenju čim prej postanejo zakoni, če želite pridobiti in ohraniti pravo (in zdravo) telesno težo.

Stran s kruhom

Iz svoje bližine odstranite kruh, pecivo, grisine, čips in podobno. Tako skušnjave ne bo, želja po teh dobrotah pa bo lažje obvladljiva. Če že morate jesti kruh, si privoščite pirinega ali graham kruh.

Grešite čez vikend, bolj strogo čez teden

Med tednom je naše življenje v utečenih tirnicah, zato smo lažje dosledni tudi pri prehrani. Držite se zdravih obrokov in si med njimi privoščite malico. Ne jejte po šesti uri zvečer in vnesite v svoj jedilnik veliko sadja. Drobne grehe pa prihranite za čez vikend, ko se lahko malo spustite z vajeti. Takrat lahko spijete tudi kakšen kozarec vina, ki se mu med tednom izogibajte. V ponedeljek pa je spet čas za brzdanje.

Ko jemo v restavracijah Če se odpravljate na večerjo ven, si najprej privoščite juho, ki naj ne bo kremna, nato pa pojejte solato. Tako bo vaš želodec že napol poln in boste pojedli manj (redilne) glavne jedi, za sladico pa bo morda celo zmanjkalo prostora. Če jeste v kinu, si namesto pice privoščite pokovko, a zadovoljite se z otroško merico.

Na poti

Ko se odpravljate na pot, imejte pri roki sadje ali prigrizke iz žitaric, da ne boste kupovali hitre prehrane na bencinskih servisih ali na letališčih. Ko ste žejni, si vedno privoščite vodo, kar velja tudi za dneve, ko niste na poti. Sadni sokovi in predvsem gazirane pijače vsebujejo veliko sladkorja, ogljikov dioksid pa prispeva tudi k tvorbi celulita.

Siti v trgovino Po nakupih hrane se odpravite le takrat, ko niste lačni. V nasprotnem primeru boste kupili več, kot ste nameravali, pa tudi več nezdravih prigrizkov in druge hitre hrane se bo našlo v vaši košarici. Če imate radi slaščice, jih kupujte po malem, da ne boste imeli doma vedno polno omaro sladkih pregreh, ki se jim bo težko upreti.

Solata in sadje

Doma imejte vedno dovolj sadja in zelene solate. Solato takoj po prihodu domov očistite in jo shranite v plastično posodo. Če jo boste imeli vedno na voljo, je boste gotovo pojedli več, zato bo ostalo manj prostora za bolj kalorične jedi. Tudi sadje imejte vedno na mizi, da ga boste videli. Tako boste večkrat posegli po njem in se bolj zdravo prehranjevali.

Ko gredo kilogrami navzgor Ko opazite, da ste se začeli rediti in da ste zašli s poti zdravega prehranjevanja, za začetek izločite le eno ali dve stvari z vašega jedilnika. Izognite se na primer sladkim stvarem in kruhu, ne pa tudi maslu in kompotu. Tako boste lažje spet prešli na zdravo prehranjevanje. Poleg tega velikokrat pomaga tudi, če si zapisujete približno količino kalorij, ki jih vnesete v svoje telo, saj imate tako pregled nad količino hrane, ki jo pojeste.

Ne jejte takoj po prihodu domov Nekaterim je prva pot, ko pridejo iz službe, do hladilnika, iz katerega izpraznijo vse, kar je užitnega. Po možnosti to storijo pred televizijskim ekranom. Zato po prihodu domov raje mirno odložite pošto in torbico, pojdite v kopalnico, se oprhajte, preoblecite, preverite maile in dnevni časopis in si potem sproščeni pripravite zdravo večerjo. Če boste do nje težko zdržali, pa prej pojejte kak surovi korenček ali rezino riževega vaflja.

Ne spreglejte