Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
19. 12. 2013,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 19. 12. 2013, 12.01

8 let

Škrip Inc. s slogani nad potrošništvo

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tri leta po izvrstnem režijskem prvencu Jelene Rusjan, v katerem so se srečale otroške pravljice in brutalnost vsakdana, se v predstavi Škrip Inc. pozornost preusmerja na potrošništvo in krizo vsega.

A kot je Jeleni Rusjan in ekipi uspelo že v prvencu Škrip Orkestra, je tudi tokratna kritika družbe ostra, duhovita in prav nič moralistična.

Predstava Škrip Inc. bolj kot gledališkemu sledi koncertnemu vzdušju, kjer pa stoječemu občinstvu nad glavo ves čas preti grožnja gospodinjskih aparatov, ki se občasno tudi vključijo. Koncertna postavitev ne preseneča, saj so nastopajoče stare znanke alterodrov: Jelena Rusijan je pevka skupine Trus, Tina Perić poje v Ludovik Material, Kristina Gorovska pa pri Bernays Propaganda. Svoje glasbene talente v predstavi tudi dodobra izkoristijo, saj nam zgodbo z izjemo prizora s telefonsko anketo podajajo skozi skladbe, kjer je še posebej pohvalna parodija na laibachovske motive, vključno na njihov odrski nastop, le da pri Škrip Inc. bobnarske paličice nadomestijo sušilniki in slušalke. In ko enkrat niti Laibach niti elanke niso več sveti, se na odru lahko zgodi vse. In tudi se.

Karizmatična trojica blesti tako med rapanjem kot med posnemanjem bizarnih pogovorov, ki jih imamo bolj ali manj pogosto s slabo plačanimi telefonskimi anketarji in anketarkami. Misel na to, kaj vse moramo čutiti do našega paličnega mešalnika, medtem ko mimogrede spregledamo krizo vsega, ne samo bančnega sistema, deluje podobno grozljivo kot morbidne zgodbice iz predstave Škrip Orkestra.

S pomočjo ironije, humorja in veliko glasbe Škrip Inc. posnema strategije sistema zabave in spektakla ter jih hkrati komentira. Pri tem si izposoja slogane in floskule, ki so ob toliko ponovitvah že ponarodele, na primer Vaše mnenje šteje, in kar je še drugih laži, hkrati pa so dekleta tudi pri promociji predstave sledila vsem napihnjenim obljubam, ki jih redno dobivamo v svoje spletne poštne nabiralnike. Iz sistema potrošnje namreč niso izključeni niti umetniki niti uporniki, kar lepo ponazori vložek Neje Tomšič s prismuknjeno pesmico o uporu.

Predstavi Škrip Inc. tako uspe uglasbiti potrošniški vsakdan in ga komentirati z zanj značilnimi slogani, ustvarjalke predstave pa se s humorjem in pevskim talentom zoperstavijo klasičnemu moraliziranju in pustijo, da vas ta zadene naknadno.

Ne spreglejte