Sreda,
15. 5. 2013,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Veliki Gatsby

Sreda, 15. 5. 2013, 11.00

8 let

Prelistano: Veliki Gatsby

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najbolj znan roman ameriškega pisatelja o propadu ameriških sanj in moralni dekadenci ameriške družbe.

Avtor: Francis Scott Fitzgerald Založba: Mladinska knjiga Cena: 9,99 evrov

V pričakovanju canske in slovenske filmske premiere je Mladinska knjiga izdala klasični roman v žepni različici.

Ta roman je živa priča moderne ameriške urbane družbe na začetku 20. stoletja, njenega blišča bogatih in bede predmestja. In na tem svetu, polnem nasprotij, se pojavi zgodba o romantičnem, naivnem in skrivnostnem bogatašu, obsedenem z neuresničeno ljubeznijo. Skrivnosten Jay Gatsby po vrnitvi iz prve svetovne vojne prireja ekstravagantne in spektakularne zabave na svoji graščini na Long Islandu.

Gatsby vse te zabave prireja z namenom, da bi pritegnil in navdušil svojo nekdanjo ljubezen Daisy, lepo in bogato, a nesrečno poročeno z bogatim tiranom Tomom Buchananom.

Veliki Gatsby, kultno delo pisatelja ameriške izgubljene generacije Francisa Scotta Fitzgerlada, ni samo vrhunec njegovega ustvarjanja, temveč tudi eden izmed nespornih vrhuncev celotne ameriške književnosti. In kot tako ga je mogoče brati na več načinov: kot univerzalno romantično zgodbo o nesojeni ljubezni dveh, kot pisateljevo razmišljanje o ZDA v 20. letih preteklega stoletja ali kot njegovo kritiko togosti ameriške družbe z začetka 20. stoletja, ki ni dopuščala prehajanja med razrednimi sloji.

Fitzgerald in Gatsby imata veliko skupnega, saj je avtor romana pred uspešnico in po njej živel življenje junaka. Kot Gatsby je bil navdušen nad svojimi idejami in ideali, a prav tako doživel razočaranje in solze ter težave z denarjem. Fitzgeraldu ni bilo treba iskati likov okoli sebe, saj jih je našel kar v sebi, in je tako Gatsbyja imenoval kar starejši brat.

Tudi Fitzgerald se je s svojo sopotnico Zeldo vrtel v zapeljivih krogih dekadentne dobe jazza ter se tako opijal v svoji mladosti in denarju. Kdo bi lahko bolje izrazil pulz generacije norih dvajsetih let kot on?