Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2013,
8.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 11. 9. 2013, 8.41

8 let

Prelistano: Ulovimo ljubezen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avtor ponuja skozi 133 krajših razmišljanj pomoč zbeganemu sodobnemu človeku, ko le ta poskuša dojeti številne pojave, povezane z ljubeznijo, zaljubljenostjo, seksom in partnerskimi odnosi.

Avtor: Zoran Milivojević Založba: Mladinska knjiga Cena: 22,95 evra

Ulovimo ljubezen je zbirka kolumn priljubljenega psihoterapevta Zorana Milivojevića, ki jih je pisal za časnik Politika in so bile pri bralcih zelo priljubljene. Nekateri najbolj navdušeni bralci so si celo kolumne izrezovali iz časopisa in si ustvarili nekakšen album.

Zoran Milivojević je psihoterapevt z dolgoletnimi izkušnjami v individualni, partnerski in skupinski terapiji, ki nedvomno predstavlja sam vrh svojega poklica. Bil je izbran za mednarodnega predavatelja na univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju. Svojo obsežno teorijo čustev je predstavil v knjigi Emocije, knjiga Formule ljubezni pa je postala kultna knjiga mladih. Zaradi izvirnosti svoje misli se uvršča v skupino avtoritet, zbranih okoli projekta Svetovna knjiga o ljubezni.

Knjiga je tako zbirka priljubljenih kolumn o ljubezni in odnosih. Knjiga ponuja odgovore na vprašanja o ljubezni, odnosih, zaljubljenosti, privlačnosti, seksu, poroki, monogamiji, ljubosumju, zaupanju, ljubezni do otrok, izobraževanju, ločitvi, strahu pred ljubeznijo, iskrenosti … V kratkih besedilih avtor odpre in jasno pojasni teme za vse, ki jih zanimajo psihološke težave sodobnega življenja – ljubezen, partnerstvo, izobraževanje in splošni čustveni odnosi med ljudmi.

Odgovori na problem generacije mladih, ki od svojih partnerjev zahtevajo, da so ljubljeni, ne pa da tudi ljubijo. "Nova generacija staršev bi se morala naučiti, da ljubezen, čeprav nujna, vendarle ni dovolj. Napačno bi bilo sklepati, da preveč ljubezni skvari otroka. Ni mogoče preveč ljubiti in ljubezen ne more kvariti. To, kar kvari, je pomanjkanje discipliniranja, kajti vzgoja in ljubezen nista isto."

O hčerah, ki ne želijo biti podobne materam: "Pomembno je, da želi biti vaša hči podobna vam. Pa ne zato, ker ste njena mama, ampak zato, ker ste resnično zadovoljna ženska. Zadovoljni pa boste, če boste pozorni do sebe in do drugih, če ne boste žrtve, če ne boste niti preganjalka niti reševalka. Seveda ste odgovorni za svoje življenje. Odgovorni pa ste tudi za hčer, ki vas gleda, zato je pomembno, da preverite svoj način življenja."

O empatiji: "Empatija omogoča, da presežemo sebičnost in razvijemo občutenje za druge ljudi, ne le v ljubezni, temveč v vseh prijateljskih stikih. Če je inteligenca sposobnost, da na nek pojav gledamo z več zornih kotov, je empatija osnova čustvene inteligence. Osebe z razvito sposobnostjo empatije bolje razumejo druge, se bolje znajdejo in imajo boljše odnose z ljudmi."

Dober scenarij za iskanje življenjskega partnerja: "Če imate jasen življenjski načrt oziroma neke vrste scenarij o tem, kako bi želeli živeti in kako bi ne želeli, potem boste imeli tudi določeno vrsto meril, po katerih boste lahko izbrali svojega glavnega igralca. Bolj kot vam je jasno, kakšni so vaši življenjski cilji, vrednote in pogledi na pomembna vprašanja, tem lažje boste prepoznali osebo, s katero boste to lahko uresničili."

V sodobni družbi postaja "lov na ljubezen" čedalje težji in vse bolj negotov, Milivojević pa je oseba, ki ponuja pomoč in jasno usmeritev.

Ne spreglejte