Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 5. 2012,
8.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 29. 5. 2012, 8.49

8 let

PRELISTANO: Slavček in granatno jabolko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hvalnica notranji lepoti, ki ob stremljenju k idealom drugih vse prevečkrat ostane spregledana - in ruši notranje svetove, v primeru slavčka in granatnega jabolka celo zamaje Zemljino obličje.

Avtorica: Tjaša Koprivec Ilustratorka: Polona Lovšin Založba: Sanje, 2012 Cena: 14,95 €

V povedki v verzih se preplete pot dveh simbolov, ki ju ločeno opevajo že generacije: slavčka – simbola pesnikov in granatnega jabolka – simbola ljubezni in plodnosti. A njune želje se kljub čislanju razrastejo v neslutena hrepenenja. Ptica pevka si želi doživeti občudovanje, ki ga žanje oranžkasto rdeči sadež, "plod plemeniti, ki iz žlahtnih zrn se je dal ukrojiti", granatno jabolko pa hrepeni po slovečem glasu, "ki s pesmi mehkobo more vsemirje ganiti". Narava, ki je vsakemu bitju v premišljenem klobčiču življenja namenila točno določeno vlogo, je vznemirjena, svet zatrepeta. A vendarle slavček pravočasno spet zapoje sladko, nič več otožno melodijo, granatno jabolko pa se le zave svoje edinstvenosti.

Bralec skozi nenadkriljivo razkošje besed in verzov Tjaše Koprivec izlušči spoznanje, naj ne poveličujemo, česar nimamo, ampak slavimo, kar se skriva v naših globinah. Avtoričino kovanje stihov je globoko občuteno in svojstveno, zato zahteva pozorno branje. Besedilo v dveh različnih pisavah dobesedno pluje po straneh slikanice, ki jo je s prikupnimi, a poznavalskimi ilustracijami požlahtnila Polona Lovšin, mojstrica barvne večplastnosti in slikarske mehkobe.

Hvalnica lastnim močem, prevečkrat podcenjenim, je za mladega bralca zahteven knjižni zalogaj, ki pa lahko v bralni družbi starejšega postane (na)vodilo za gradnjo osebnosti. Slavček in granatno jabolko sta tudi za odraslega bralca dobrodošel opomin, naj pobriše prah s svojih vrlin in neha stremeti za nedosegljivim.

Ne spreglejte