Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 11.04

8 let

PRELISTANO: In v gorah odzvanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Khaled Hosseini, avtor uspešnice Tek za zmajem, je zaznamovan z Afganistanom, a je kljub temu v romanu In v gorah odzvanja bralcem podaril brezčasno zgodbo o življenju.

Avtor: Khaled Hosseini Naslov: In v gorah odzvanja Založba: Mladinska knjiga, 2013 Cena: 29,95 evra

Verjamem, da je Khaledu Hosseiniju težko. S prvo knjigo, Tek za zmajem, je dosegel tako nesluten uspeh, saj je bila ob pravem času na pravem kraju, ko je bila na medijski agendi sveta največja zvezda Afganistan. Drug roman Tisoč veličastnih sonc je bil le bled poskus ponovitve uspeha. Toda v In v gorah odzvanja je Khaledu Hosseiniju končno uspelo prikazati brezčasno zgodbo, kjer je Afganistan le še odzven, v prvem planu pa je življenje samo. Kljub temu pa je ostal zvest svoji blagovni znamki, tako da ob branju bralci niso izgubljeni, saj so še vedno v znanem pripovedovalnem okvirju.

Zgodba romana je razpeta skozi nekaj desetletij in različnih dežel, kakor pač življenje nosi glavne junake. Teh pa je veliko. Pravzaprav je to slehernik, ki nastopi v zgodbi. In v gorah oznanja ni epska pripoved, temveč niz kratkih zgodb ljudi, ki so povezani z osnovno zgodbo o ločenem bratu in sestri. Knjiga je strukturirana tako, kot da bi vsaka stranska oseba dobila svoj film.

Prav zaradi take strukture se pred bralcem riše mélange likov, pogledov, zgodb, ki jim je skupno to, da izrisujejo odnose para. Osnovna zgodba je zgodba o Abdullahu, ki skrbi za svojo mlajšo sestro Pari, a ju oče loči, ko Pari proda bogati družini. Najbolj intimna je pripoved o paru, gospodu Vahdatiju in njegovem šoferju Nabiju, ki sta vse življenje preživela skupaj v neizpolnjeni gospodarjevi ljubezni do šoferja, ki ga je po kapi desetletja vztrajno negoval. Med pari, ki stopajo v odnose, so še umetniška mati in zdravorazumska hči; humanitarni zdravnik in pohabljena otroška prijateljica; bratranca, ki se vrneta v Afganistan; sin narko bogataša in sin kmeta, ki mu je ta odvzel zemljo, ter dementni oče in predana hči. V vsaki od teh zgodb je kanček obžalovanja, kanček nečesa, kar umanjka, nečesa, kar junaki šele iščejo. Tako kot Pari le sluti, da je vse življenje iskala svojega pozabljenega brata.

Zgodbe In v gorah odzvanja bi se lahko dogajale v katerikoli kulturi. Morda je to zato Hosseinijev najbolj zrel roman. Morda se bo v naslednjem celo popolnoma odmaknil od Afganistana. A to bi njegove zveste bralce, ki se štejejo v milijonih, verjetno preveč šokiralo.

Ne spreglejte