Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
30. 4. 2015,
13.21

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pivo mikropivovarji

Četrtek, 30. 4. 2015, 13.21

11 mesecev

Za vsako jed se najde tudi primerno pivo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tako kot z vinom se tudi s pivom ujemajo različni okusi, jedi ... Glede na širok nabor vrst piva je morda možnosti za različne kombinacije pri hmeljnem napitku še celo več kot pri vinu.

Pivo nastaja iz štirih osnovnih sestavin: hmelja, vode, slada in kvasovk, a že izbira slada ponuja ogromno možnosti za različne aromatične poudarke. Prav tako je z izbiro različnih vrst hmelja mogoče v ospredje postavljati grenkobo piva, svežino ali pa kakšno drugo značilnost ali okus. Od agrumov, cvetja, tropskega sadja … Lahko mu dodate tudi čokolado, sadje, med, morda kakšno začimbo, razloži Alenka Golar iz ljubljanske pivoteke Za popen't.

Glede na to, da je možnosti za eksperimentiranje nešteto, je kombinacij piva z različnimi jedmi morda še celo več kot pri vinu. Torej lahko pozabimo, da se k pivu priležejo le čips in arašidi.

Pica z pilsnerjem ali pale alom K pici se prileže lager oziroma ležak. Gre za tip piva, za katerega uporabljajo kvasovke spodnjega vrenja, zato vrenje poteka počasi in pri nižjih temperaturah.

Med lagerji je k pici najbolje izbrati kakšnega pilsnerja, ki je osvežujoč in ima nizko stopnjo grenkobe. Primeren je tudi za kombiniranje z ribami in školjkami. Dobro se dopolnjuje z ocvrto ali začinjeno hrano, lahko pa se pojavlja tudi v vlogi aperitiva.

Za k pici si lahko omislite tudi pale ale, ki s svojo grenkobo in sadnimi aromami omili težo teh nekoliko mastnih grižljajev, pica pa razrahlja grenkobo piva. Pale ale je sicer vrsta piva iz družine alov, pri katerih uporabljajo kvasovke zgornjega vretja, ki pijači prinašajo nekoliko bolj sadne arome.

Govedina ali ribe Rjava in jantarna rdeča piva, brown ali, se lepo prilegajo h govedini, pa tudi h gobam in piščancu, možnosti predstavlja Alenka Golar.

Z govedino bo skladno tudi kakšno pivo iz vrste IPA, ki poudarja začinjene in pikantne okuse. Dobro se bo, tako kot pilsner, obnesel tudi v spremljavi morske hrane.

Tudi za k solati se najde pivo K zelenjavnim jedem in solati je dobro izbrati kakšno nežno in lahko pivo, na primer pšenično ali sadno.

Pšenično pivo za ob lažji sladici, stout za k črni čokoladi Pivo je mogoče srkati tudi ob sladicah. Pšenično bo prava izbira za k lažjim sladicam, močni črni stouti pa so primerni za k temni čokoladi, saj gre za vzajemno poudarjanje okusov.

Spontano vrenje za višnjeve sladice Lambic je precej star stil belgijskega piva, ki ne spada ne v skupino ale in ne lager, ker nastaja s spontano fermentacijo. Prepustijo ga namreč naključnim mikroogranizmom v zraku, ki poskrbijo za fermentacijo.

Njegov okus je precej oster, kiselkast in poln, zato se lepo dopolnjuje z višnjevimi sladicami ali malinami. Poda se tudi k mesnim jedem, pripravljenim s sadjem.

Ne spreglejte