Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2015,
12.04

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DSP pomivanje posode advertorial

Četrtek, 24. 9. 2015, 12.04

2 meseca, 3 tedne

Uživanje v hrani se začne s čisto posodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Profesionalno pomivanje posode je eno najbolj občutljivih področij vsake velike kuhinje. Kako se spopasti z izzivom zniževanja stroškov in hkrati imeti čisto posodo, opisujemo v nadaljevanju.

Profesionalni pomivalni stroji so ključna oprema v vsaki kuhinji. Po vsaki pripravi in strežbi nekaj sto ali tisoč obrokov se umaže manjša ali večja količina posode za kuhanje, krožnikov, kozarcev, pribora in tako dalje. Vse to je treba slej ko prej pomiti. Pomivanje pa izčrpava osebje, saj večino dela opravi ročno. Ročno zato, ker še dandanes v mnogo kuhinjah pomivalne stroje uporabljajo zgolj za doseganje mikrobiološke čistoče.

Prepričani smo, da je v velikih kuhinjah mogoče s pravilnim pristopom doseči veliko učinkovitost pomivanja. Prav tako je mogoče znižati stroške za vodo, elektriko in detergente. Ročno pomivanje lahko popolnoma izločite. Marsikateri korak v procesu pomivanja je mogoče pospešiti, poenostaviti in posledično tudi znižati stroške pomivanja vse do 70 odstotkov.

Če imate občutek, da ste pri pomivanju posode še vedno v kameni dobi, ali če večino dela opravite ročno, je morda čas, da razmislite o posodobitvi svoje pomivalne linije.

Čista posoda pa se ne začne v pomivalnem stroju, ampak jo je treba za pomivalni stroj primerno pripraviti, odstraniti najbolj grobo umazanijo in ostanke hrane. Nato sledi ročno prhanje posode. To ponavadi počnemo ročno, kar je zamudno, neekonomično in neekološko.

Švedsko podjetje Wexiodisk predstavlja inovativno in do okolja prijazno rešitev za vsakdanje profesionalno pomivanje posode. Danes se večina proizvajalcev osredotoča na porabo vode pri končnem izpiranju, ne upoštevajo ogromne količine sveže vode, ki se jo porabi za ročno splakovanje posode, in energije za segrevanje te vode, ki dobesedno odteka v kanalizacijo.

Stroj, kjer ročno predpomivanje pod tekočo vodo ni potrebno

Predpomivalni stroj, ki je namenjen grobi odstranitvi umazanije s posode, je primeren za majhne in velike gostilne, hotele, vrtce, šole, bolnišnice, domove za ostarele, vojašnice, zapore, letališča in druge ustanove.

Nameščen je pred pomivalni stroj. Glavna prednost je, da predpomivalni stroj v celoti nadomesti predhodno ročno tuširanje posode v koritu ter tako zmanjša tudi količino ročnega dela.

Odpadna voda, ki opravi prvo pranje posode

Predpomivalni stroj uporablja odpadno vodo glavnega pomivalnega stroja, ki je delno segreta in že vsebuje pomivalni detergent. Predpomivanje poteka od zgoraj in od spodaj, kar z ročno prho ni mogoče narediti. Tako dosežemo do 20-krat boljše rezultate predpomivanja v primerjavi z ročnim tuširanjem.

S tehnologijo predpomivanja se podaljša celoten kontaktni čas, kar poveča kapaciteto glavnega pomivalnega stroja, saj lahko uporabljamo krajše programe pomivanja.

Investicija se povrne v enem letu

Predpomivalni stroj Wexiodisk je poceni v primerjavi z glavnim pomivalnim strojem, saj je zasnova zelo preprosta – ena črpalka, ki nadomesti ročno prho.

Na Švedskem so izračunali, da se pri povprečno obremenjeni kuhinji investicija v nakup predpomivalnega stroja povrne v enem letu, saj se takoj znižajo stroški porabe vode, detergenta, elektrike in dela. V 15 letih se prihranki že približujejo šestmestnemu številu.

Več informacij o pomivalnih in predpomivalnih strojih Wexiodisk najdete TUKAJ.

Ne spreglejte