Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2024,
11.24

Osveženo pred

1 ura, 18 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
Italija Roberto Linguanotto sladica tiramisu

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 7. 2024, 11.24

1 ura, 18 minut

Umrl oče tiramisuja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
tiramisu, sladica | Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot "dvigni me", prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevisu. | Foto Shutterstock

Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot "dvigni me", prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevisu.

Foto: Shutterstock

V 82. letu starosti je v nedeljo v rodnem Trevisu umrl izumitelj znane italijanske sladice tiramisu Roberto Linguanotto. Znan je bil tudi kot oče tiramisuja. Prvič ga je sestavil leta 1970 v svoji restavraciji Le Beccherie, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Tiramisu je po zaslugi Linguanotta postal svetovno znana sladica," je na družbenem omrežju X zapisal predsednik dežele Benečija (Veneto) Luca Zaia.

Recept naj bi spisal med pripravo vaniljevega sladoleda

Legenda pravi, da je Linguanotto recept za tiramisu spisal, ko mu je med pripravo vaniljevega sladoleda v skledo že stepenih beljakov in sladkorja padla žlica maskarponeja. Ko je Linguanotto žlico obliznil, je bil nad okusom tako navdušen, da je razvil lastno sladico.

Ime tiramisu prvič uporabljeno leta 1970

Po izročilu naj bi bilo ime tiramisu, ki v prevodu pomeni nekaj podobnega kot "dvigni me", prvič uporabljeno leta 1970 v restavraciji La Beccherie v Trevisu. Poimenovanje naj bi se sicer nanašalo na učinek sladice, ki po prvotnem receptu vsebuje hladen espresso in nekaj alkohola.

Tiramisu je sestavljen iz izmenjujočih se plasti biskvitnih piškotov, prelitih s hladnim espressom z dodatkom marsale ali amaretta ter kreme iz maskarponeja, sladkorja in jajc, po vrhu pa je potresen s kakavom v prahu.

pistacijev namaz
Trendi Kako pripraviti domači namaz iz pistacij #video
Edna O'Brien, pisateljica
Trendi Umrla irska pisateljica Edna O'Brien
Ne spreglejte