Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
13.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept jajca zajtrk

Torek, 14. 10. 2014, 13.59

6 let, 6 mesecev

Tri ideje za zajtrk z jajci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Če si za zajtrk radi privoščite jajca, a ste se naveličali standardnih kuhanih in pečenih, smo vam pripravili tri nove predloge, kako lahko uživate v njih.

Dolgo se jih je držal sloves, da so polna holesterola in zato neprimerna za uživanje z večjih količinah, v zadnjem času pa jajca spet postala eno bolj priporočljivih živil. Sploh za zajtrk, ker so bogata z beljakovinami in zato dlje vzdržujejo občutek sitosti, hranljivo vrednost pa jim dvigujejo tudi esencialne aminokisline, vitamini in minerali.

Da pa ne boste zajtrkovali le mehko kuhanih in jajc na oko, so tukaj trije novi predlogi, kako jih pripraviti:

Marmorirana čajna jajca

 | Foto: 8 jajc

2 čajni žlički črnega čaja

2 paličici cimeta

3 zvezdasti janeži

1 čajna žlička soli

120 mililitrov temne sojine omake

Jajca dajte v ponev, prelijte s hladno vodo in zavrite. Kuhajte pet minut, odcedite in jih ohladite v mrzli vodi. Z vsakim jajcem pazljivo trkajte po delovni površini, da lupina razpoka – pazite, da se še vedno cela drži jajca.

Razpokana jajca vrnite v ponev, prelijte z litrom vode in dodajte čaj, nalomljene cimetove paličice, zvezdast janež, sol in sojino omako. Zavrite, potem pa na zmernem ognju v pokriti posodi kuhajte eno uro. Jajca lahko postrežete še topla ali pa že ohlajena.

Kavbojska jajca

Huevos rancheros, rančarska oziroma kavbojska jajca, so priljubljena jed v Mehiki, kjer jih običajno jedo kar za zajtrk. Osnova je pečeno jajce, položeno na salso iz paradižnikov, paprike in čilija. Kar konkretna jed, ki pa se bo prilegla tudi kot zajtrk – predvsem po prekrokani noči. Recept najdete tukaj:

Omleta z bučkami

 | Foto: 2 bučki

1 strok česna

2 vejici timijana

2 jedilni žlici oljčnega olja

5 jajc

50 mililitrov sladke smetane

50 gramov parmezana

sol in poper

Bučke narežite na tanke rezine, česen nasekljajte, timijan pa osmukajte z vejic. Vse skupaj dve ali tri minute pražite na oljčnem olju. Posolite in popoprajte ter odlijte odvečno tekočino. Jajca stepite s smetano, posolite in popoprajte ter prilijte mešanici bučk. Posodo pokrijte in pecite od osem do deset minut, da jajca zakrknejo. S pomočjo krožnika omleto obrnite, potresite z nastrganim parmezanom, pokrijte in pecite še okoli štiri minute. Narežite na rezine in postrezite.

Ne spreglejte