Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 8. 2012,
13.42

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 14. 8. 2012, 13.42

6 let, 8 mesecev

Top turistične kmetije 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kategorija kmečkih turizmov, kmetij odprtih vrat in turističnih kmetij ni povsem enotna, zato je mogoče vsakega od spodaj naštetih obratov oceniti zgolj posamezno.

Lansko leto smo nakazali, na kakšen način ocenjujemo tovrstno ponudbo, letos pa smo pogoje še malce zaostrili. Še vedno izločamo preveč klasične gostilne, ki s kmečkimi pridevniki zgolj privabljajo jedce. Še več, dokončno smo se odrekli tistim, ki zgolj narežejo salamo in se s tem kitijo.

1. (-) Agriturismo Milič Zagrski (Zagradec pri Repentaboru)

Prav neverjetno je, kako so stvari lahko preproste, prijazne in poceni. Razen oljčnih olj povsem lastna ponudba iz vinogradov (eko vina), hlevov in njiv. Dve minuti iz Slovenije je mogoče za 15 evrov na osebo malicati več kot tri ure, le za nekaj več pa tudi prespati.

2. (1.) Kmetija odprtih vrat na Kurenu (Kuren nad Vrhniko)

Velika kmetija s pogledom na Barje, ki se ob vikendih spremeni v sijajen gostinski obrat s standardno ponudbo treh ali štirih klasičnih hranic, domačim kruhom in obilnimi mesninami, za velike družbe. 25 evrov na osebo.

3. (2.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Ekološka zgodba, ki celo izpodriva klasični kmečki turizem, izredno velika izbira vin, hrana, ki je vedno drugačna, vedno nekaj posebnega, a vse za kar visoko ceno 40 evrov. V Sadinji vasi lahko tudi prespite.

4. (-) Turistična kmetija Repovž (Šentjanž)

Visoko smo jih postavili tudi v kategoriji gostiln na Dolenjskem, ker je Repovž tako gostilna kot klasični, na ekologijo vezan kmečki turizem. Za 30 evrov na osebo ponujajo tako domača kot tuja vina, briljirajo pa z lastno piro. Imajo tudi sobe.

5. (3.) Turistična kmetija Šeruga (Sela pri Ratežu)

Poleti skoraj podoba raja na zemlji, z gozdičkom in potočkom, sicer pa klasične domače mesnine in zelenjava, brez velikega filozofiranja, v velikih porcijah. Dvajset evrov na osebo. Imajo tudi sobe.

6. (5.) Domačija Klinec (Medana)

Lahko bi rekli: Brda, kot si jih predstavljamo. Eden od bratov briljira z ekološkimi vini, drugi se ukvarja z mesninami in žarom. Briška hrana v neizumetničeni briški hiši. Malica: 25 evrov.

7. (6.) Turistična kmetija Hlebec (Kog)

Jeruzalemski grički so nekaj posebnega in ob mnogih gostiščih, ki izkoriščajo njihovo lepoto, je tudi Hlebčeva kmetija. Samo domače dobrote in lastna produkcija vina. Za 30 evrov pa pri Hlebcu jeste in prespite.

8. (7.) Kmetija odprtih vrat Andrejon (Gornja Žetina)

Kmetija, kjer se zaradi gostov delo ne ustavi, je verjetno ena najbolj posebnih kmetij pri nas. Ponujajo natančno to, kar jedo sami, in jedli boste praktično za istimi mizami kot domačini. Hrana manj kot 10 evrov na osebo.

9. (9.) Penzion Sinji vrh (Kovk)

Nad tisoč metri nadmorske višine ponujajo ob vikendih domača kosila z juhami, mesninami in prikuhami za manj kot 20 evrov. Sicer pa organizirajo slikarske kolonije, poleti imajo zunanji bazen in pozimi toplo peč.

10. (10. ) Turistična kmetija Firbas (Cogetinci)

Urejena domačija sredi Slovenskih goric, kjer za goste skrbi cela družina. Domača hrana, vina in sokovi, pestra športna ponudba okoli hiše in sobe, če vas vse prej našteto utrudi. Če se tako odločite, lahko prespite tudi na seniku. Če boste pri Firbasovih samo (obilno) jedli, boste odšteli okoli 25 evrov na osebo. 

Ne spreglejte