SiolNET. Trendi Kulinarika
5,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top gostilne 2016 – Štajerska in Prekmurje

5,25

termometer

Top gostilne 2016 – Štajerska in Prekmurje
Foto: Miha First

Na hitro rečeno – zdi se, da se je na severovzhodu države v zadnjem letu marsikaj spremenilo: dobili smo nekaj solidnih novih gostiln, nekaj starejših pa je dokončno spremenilo svojo kulinarično podobo.

V vsakem primeru imajo v krajih, ki jih danes omenjamo, več kot deseterico zelo solidnih restavracij in gostiln, kar otežuje delo naše ocenjevalne ekipe, po drugi strani pa ni slabo, da človek lahko izlušči najboljše. V vsakem primeru je kuharija nekoliko manj kreativna, veliko bolj pa se ukvarjajo s sestavinami, kar je kakopak znak spremljanja trendov iz sveta.

Mariborski Rožmarin je tudi bistro in picerija, ob koncih tedna še nočni klub, predvsem pa je vrhunska restavracija. Mariborski Rožmarin je tudi bistro in picerija, ob koncih tedna še nočni klub, predvsem pa je vrhunska restavracija. Foto: Miha First

1. (1.) Restavracija Rožmarin (Maribor)

Mariborski mojstri so se odločili razdeliti lokal na več različnih enot. Restavracija in vinska klet, ki nas v tem pregledu bolj zanimata, sta ob bistroju in izvrstni piceriji kar malce zapostavljeni, a vseeno, tudi zaradi velikih vložkov, korak pred konkurenco. Avtorski meniji in najboljša vinska karta pri nas ostajajo, cene pa se zdijo nekaj višje kot lani – okoli 35 evrov brez pijače.

2. (7.) Gostilna Rajh (Bakovci)

Smo imeli srečo ali je vedno tako dobro? Naš zadnji obisk pri menda nekdaj Kučanovi najljubši gostilni je bil pravo doživetje. Povsem običajno nedeljsko kosilo na terasi se je spremenilo v prijazno kulinarično lekcijo lokalnih sestavin, brez pretiranega poustvarjanja in s solidno vinsko karto vseslovenskih in lokalnih vin. 30 evrov na osebo.

Tramšek v Prlekiji je zagotovo najbolj zanimiva gostilna, ki je Slovenci ne poznajo. Tramšek v Prlekiji je zagotovo najbolj zanimiva gostilna, ki je Slovenci ne poznajo. Foto: Miha First

2. (4.) Gostilna Tramšek (Ivanjkovci)

Premalo znana in obljudena lokacija pod Jeruzalemom, na cesti med Ljutomerom in Ormožem, je spomladi spet udarila po našem omizju. Degustacija, ki je niso sposobni pripraviti nikjer drugje, s pravo serijo pripadajočih lokalnih vin, da o najboljšem natakarju pri nas ne govorimo. Cena brez vina okoli 35 evrov.

4. (3.) Restavracija Pavus (Laško)

Marko Pavčnik je eden najbolj prepoznavnih kuharskih mojstrov pri nas in eden tistih, ki zna pripraviti dober krožnik iz vsake sestavine. Upati je, da ga bo nizozemska multinacionalka obdržala na hribu nad Laškim. Kreacije lokalne in sledljive hrane v različnih menijih in z vinsko karto štajerskih in primorskih vin. Med 25 in 30 evri na osebo.

Penzion oziroma Hiša Raduha, kot ji zdaj rečejo, v Lučah Penzion oziroma Hiša Raduha, kot ji zdaj rečejo, v Lučah Foto: Ana Kovač

5. (2.) Hiša Raduha (Luče)

Na poti proti Logarski dolini se je sicer treba ustaviti v Lučah, kjer pa je silni resort s hišicami po in pod drevesi začel diktirati ritem odpiranja. Jeste lahko samo še zvečer. Bolj kreativna kot lokalna kuhinja s spremljavo primorsko-štajerske vinske karte. Za 30, morda 35 evrov na osebo.

6. (5.) Restavracija Mak (Maribor)

Odtrgana, mestoma povsem nekontrolirana kuhinja mlajšega Vračka, ki v Mariboru ponuja prav posebne serije jedi in pijač. Morda bi se v prihodnje odrekel mednarodnim spektaklom. Na vinski karti so naša in nekatera tuja vina, cena menija pa je okoli 45 evrov na osebo.

Tudi gostišče Denk v Zgornji Kungoti je po prenovi postalo Hiša. Tudi gostišče Denk v Zgornji Kungoti je po prenovi postalo Hiša. Foto: Miha First

7. (6.) Hiša Denk (Zg. Kungota)

Starejši brat Vračko je ob prenovi obetal veliko in odprl zanimiv lokal s hotelom, ki ga je ta del Štajerske pravzaprav potreboval bolj kot restavracijo. Kreativna kuhinja, ki je, kot se zdi, namenjena tudi severnim sosedom. Meni je okoli 40 evrov, vinska karta pa je tako močna, da so si omislili celo lastno sommelierko.

8. (10.) Gostilna K Rotundi (Selo)

Prijazna in razmeroma poceni gostilna na meji Slovenije in Madžarske se je že počasi izgubljala, ob našem zadnjem obisku pa se je izkazalo, da ima mladi naslednik veliko več občutka za sodobno in lokalno ponudbo, kot se je širil glas. Lokalna, le malo avtorska kuhinja. Konkretne jedi, na vinski karti pa ob Prekmurcih še nekaj Štajercev.

V velenjski Vili Herberstein deluje prejšnji šef kuhinje v prestižnem ljubljanskem Maximu. V velenjski Vili Herberstein deluje prejšnji šef kuhinje v prestižnem ljubljanskem Maximu. Foto: Miha First

9. (-) Vila Herberstein (Velenje)

Kuhar Andrej Kuhar se je preselil iz ljubljanskega Maxima in zdi se, da je tako najbolje. Za Velenje in za Maxim. Kreacije, ki ne prisegajo več zgolj na prestižne sestavine, za dokaz pa je dobro vedeti, da vam pripravijo zelo konkretno kosilo že za 17 evrov. Vinska karta ima vse iz Slovenije, pa še kak šampanjec dodajo.

10. (-) Sedem (Maribor)

Za kakih 25 evrov vam mariborska učeča se gostinska mladež pripravi pravi mali spektakel okusov, pa še izjemno vinsko karto naših in mednarodnih etiket. Jasno, za fanti in dekleti stoji resna ekipa gostinskih veteranov, ki so delovali tako v Ljubljani kot na Primorskem in seveda na Štajerskem.

delitve: 134
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin