SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tiskalnik, ki tiska hrano

3

termometer

Tridimenzionalni tiskalnik za hrano se morda sliši kot izum iz znanstvene fantastike, a takšna naprava dejansko že obstaja in deluje.

Tiskalnik, ki ga je razvila skupina znanstvenikov in študentov newyorške univerze Cornell, trenutno preizkušajo na French Culinary Institute (Francoskem kulinaričnem inštitutu) na Manhattnu, čez pet let pa bi se že lahko pojavil v gospodinjstvih.

Naprava, ki je sicer bolj kot tiskalniku podobna kakšnemu tovarniškemu stroju, "tiska" z brizgalkami, napolnjenimi s surovo hrano. Uporabno je katero koli tekoče živilo, denimo tekoča čokolada. "Tiskalnik potrebuje tri različne informacije: obliko, ki jo želimo, opis, kako to obliko pridobimo, in opis, kako se obnaša material, ki ga bomo uporabili," je pojasnil Jeff Lipton, eden od študentov, ki sodelujejo pri projektu. Za zdaj z napravo izdelujejo predvsem sladice, načrtujejo pa, da se bodo sčasoma lahko lotili tudi bolj "mesenih" jedi.

Nepogrešljiv pri peki piškotov "Ena glavnih prednosti, ki jih želimo doseči s to napravo, so nove teksture hrane, ki jih sicer ne bi mogli ustvariti," je pojasnil David Arnold, direktor oddelka za kulinarično tehnologijo na FCI. Takšna novost bi pritegnila predvsem profesionalne kuharje in gostince, vendar ustvarjalci naprave ciljajo tudi na množično tržišče. "To bi lahko bila prava uspešnica za peko piškotov," je prepričan Arnold. "Tehnike, ki zahtevajo veliko natančnost, kot je izdelava okraskov ali prelivov, bi bile s takšno napravo veliko bolj preproste."

Tiskalnik je za zdaj še vedno v fazi prototipa in ga ni mogoče kupiti, vendar so na spletu že objavljena navodila, kako lahko podobno napravo sestavite doma. Po prvih ocenah naj bi se cena kulinaričnih tiskalnikov vrtela okoli tisoč dolarjev, sčasoma pa bi lahko padla tudi do 700 dolarjev. "V desetih letih bi lahko tovrstne naprave postale standardna gospodinjska naprava," je prepričan Arnold.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin