Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
13.32

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

recept vikend kosilo maček testenine narastek

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 13.32

4 mesece

Testenine carbonara, hrana za dušo (in mačka)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zadnje praznične dneve si lahko privoščimo še malo obilne hrane.

Na srečo imamo letos za ponovoletno okrevanje na voljo več dni, kot nam bi jih sicer dodelil zakon. Tako se lahko crkljamo še drugega in tretjega januarja. In si še zdravimo mačka, pravzaprav tisto šibkost, ki jo čutijo ljudje srednjih let še dan, dva ali tri po ponočevanju.

S katerim trikom pa vi preganjate mačka? Teorij o tem, katera hrana pomaga premagati mačjo šibkost, je veliko. Začne se že pri pijači: od navadne do kokosove vode, ingverjevega čaja, limoninega soka in najbolj nenavadne pijače - kisa od vloženih kumaric. To naj bi delovalo tudi kot preventiva.

Potem je tukaj še hrana. Pregovorno zdravilna kisla juha ali v blažji obliki piščančja juha, za bolj avanturistične jedce miso juha, zraven pa še prigrizki, kot so banane, datlji ali zelena solata, ter ultimativno zdravilo – jajce. To vsebuje tavrin, ki okrepi jetrne funkcije, in cistein, ki razgrajuje acetildehid, ostanek etanola v jetrih. Četudi vam kemija ni ljuba, izkušnje govorijo, da vam v šibkem jutru telo samo zahteva jajca, umešana ali, tako je bilo včasih pri meni, testenine carbonara.

Testenine z jajcem in panceto so že same po sebi hrana za dušo in zato, da jih jeste, ne potrebujete mačka. Priležejo se tudi takrat, ko se na dela prost popraznični dan vrnete s sprehoda in bi si radi pogreli dušo, da bi potem na toplem predli kot maček. Jed, značilna za okolico Rima, je prava kmečka hrana, sestavljena iz tega, kar je bilo vedno doma. Še boljša oblika je narastek carbonara. Je nekoliko manj težek za želodec kot slavni ameriški makaroni s sirom, a je prav tako prijetna zimska jed. Samo še danes (in jutri), potem pa se v modo vračajo postpraznične diete.

Testeninski narastek alla carbonara

polovica škatle testenin (na primer metuljčkov) 2 stroka česna večja čebula 100 gramov slanine, najbolje pancete 4 jajca 300 ml smetane za kuhanje skodelica ribanega parmezana

Skuhajte in odcedite testenine. Kvadraten pekač kot za lazanje namastite z maslom. Na olju prepražite sesekljan česen in čebulo, dodajte na koščke narezano slanino. Pražite, dokler ni slanina hrustljava. Malce ohladite. Jajca umešajte, posolite in popoprajte, vmešajte smetano in polovico parmezana ter previdno zmešajte s slanino. V pekač stresite testenine, jih prelijte z jajci in posujte s preostalim parmezanom. Prekrijte s folijo in pecite deset minut na 180 stopinjah Celzija, nato odkrijte in pecite še deset minut. Narastek postrezite s solato ali vloženo zelenjavo.

Ne spreglejte