Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2018,
4.05

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

Ljubljana ocena gostilne ocenili smo

Četrtek, 15. 2. 2018, 4.05

6 let, 2 meseca

TaBar: izjemne kuharske domislice sredi Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Ocena gostilne: TaBar | Foto Miha First

Foto: Miha First

Iz kraškega tapas bara je nastala ena najbolj inovativnih kuhinj v prestolnici.

Ljubljanski Tapas in vino ali Tapas & Wine je podnaslov lokala, ki je šel skozi različna obdobja. Od obetavnih začetkov s kraško kuhinjo, ki jo je vodil uveljavljeni Peter Patajac, do mrka ob njegovem odhodu in ponovnega rojstva z novim kuharjem oziroma novo ekipo.


TaBar

Ribji trg 6, 1000 Ljubljana

Telefon: 031 764 063


Če je bilo ob odprtju v TaBar mogoče vstopiti tudi iz sosednje trgovine, so gostinski del zdaj ločili od trgovskega, vhod v lokal je z najbolj turistično-kulinaričnega trga v Ljubljani (soseda sta med drugim Pop’s in Zlata ribica).

Lokal je po nepotrebnem temačen, zvečer svetlobo še malce zmanjšajo, kar je škoda, saj jedec pri tako ustvarjalno pripravljenih jedeh želi uživati tudi ob pogledu na krožnik, ne le v intimnosti s prijatelji ali partnerjem. Še večja težava so mize, razporejene ob dolgi oblazinjeni klopi, ki ob več naročenih jedeh - če se že gremo tapas - hitro postanejo premajhne.

Ocena gostilne: TaBar | Foto: Miha First Foto: Miha First

Pa pustimo to, dejstvo je, da smo v TaBaru v zadnjem času nekajkrat (zelo) dobro jedli in da, če drugega ne, lahko pohvalimo izjemne domislice kuharske ekipe. Tudi zato, ker ob množici sestavin in okusov na krožnikih še vedno pripravljajo užitne in okusne, ne samo pogumno zamišljene in nenavadne jedi.

Jedilni list je širok nabor večjih in manjših jedi po cenah od dveh do desetih evrov, lahko pa izbor prepustite kuharju, ki vam degustacijo štirih ali petih jedi pripravi za 22 oziroma 27 evrov. Jedi so razvrščene v štiri kategorije. V prvi so Cigojeve vipavske mesnine, menda jih dobite le na kmetiji v Črničah in v TaBaru. Vratovino, pršut, slanino in salamo strežejo brez vseh dodatkov, to pa so edine jedi, v katere (pametno) ne vmešajo svojih idej.

Pršut s kmetije Cigoj | Foto: Miha First Pršut s kmetije Cigoj Foto: Miha First

Naprej je drugače. Jedi imajo preprosta imena in zapletene recepte, jed z imenom pašteta/lešniki/teran je recimo sestavljena iz karameliziranih lešnikov, teranove omake in seveda paštete, ki jo namažete na kruh, čeprav so že sladki lešniki lepa spremljava. Goveji tatarski biftek gre z Zidaričevim jamarjem in jajčevci, por gre z lardom in polento, tuna s kivijem in koriandrom ... tako se sliši osnovna napoved.

Postrv z repo, hruško in limonino lupino | Foto: Miha First Postrv z repo, hruško in limonino lupino Foto: Miha First

Realnost na mizi je bolj duhovita, trakci potočne postrvi prispejo z repo, hruško in slano limonino lupino, oblečeno v amarant. Podobno je z lečo, ki jo skupaj z bučo in majonezo z bučnim oljem okisajo in sestavijo v prav posebno solato. Pesa/goriška vrtnica/solata je kombinacija različno obdelanih pes, listov solkanskega radiča in kokic iz ajde ...

Rdeča pesa in goriška vrtnica | Foto: Miha First Rdeča pesa in goriška vrtnica Foto: Miha First

Jedi so majhne, a ne tako majhne kot pri konkurenci, zato se jedec v tej fazi že kar nasiti, a pri glavnih jedeh je še nekaj lepih možnosti, zato nismo odnehali. Niti približno.

Izbrali smo ne prevelik, a učinkovit, pravzaprav sijajen burger, v katerem je polpeta iz nastrgane svinjske potrebušine, azijski pridih pa dodajo arašidi in pekoča omaka. Izjemen je tudi srnin golaž, ki ga okrepijo s cmokom, polnjenim srnini jetri in srcem, nič manj ni navdušila brezmesna jed s cikorijo, figami, črnimi olivami in čebulo.

Burger z nastrgano svinjino | Foto: Miha First Burger z nastrgano svinjino Foto: Miha First

Cikorija s figami, olivami in čebulo | Foto: Miha First Cikorija s figami, olivami in čebulo Foto: Miha First

Še najmanjši je izbor sladic, izmed treh smo izbrali dve šifri: mlečni riž/vanilja/jabolko in TaPop. Pod prvim imenom se skriva mlečni riž z vaniljevo kremo, riževim čipsom, jabolčnim čatnijem in drobljencem karameliziranega mleka, TaPop pa je lizika iz limonovega sladoleda, oblečena v konopljina semena, ki ji za pomakanje dodajo rožičev prah - in kot namigne ime, se v njej skrivajo "pokalice", ki se dogajajo v ustih.

TaPop: v konopljina semena oblečen limonov sladoled | Foto: Miha First TaPop: v konopljina semena oblečen limonov sladoled Foto: Miha First

Ob vseh dogodkih na krožnikih smo kar nekoliko zanemarili vinski del, čeprav je treba poudariti, da je vinska ponudba obsežna. V njej poudarjajo ekološko pridelana vina, veliko, celo zelo veliko jih je na voljo na kozarec. Mi smo pri Cigojevih mesninah pili njegov sveži zeleni sauvignon za zelo spodobnih 2,5 evra na kozarec, ob postrvi, pesi, leči in pašteti smo srknili Brandulinov beli pinot za 3,9 evra, pri glavnih pa še Paraschosov merlot, ki ga cenijo na pet evrov na kozarec.

Pa žganice? Ne pozabijo, še vedno je največ Štekarjevih kačjih slin, nekaj je Budiča, naše omizje pa se je navdušilo nad Jelušičevim brkinskim slivovcem.

Povzetek

V TaBaru po novem prisegajo na ustvarjalno kuhinjo z mnogo elementi, kar je koncept, ki je mogoč samo ob nadarjenem kuharju. Jedi so premišljeno, celo duhovito sestavljene, za tiste, ki ne marajo tako moderne kuhe, pa so na voljo Cigojeve mesnine in siri. Imajo tudi kosila za od 12 do 14 evrov.

Vinska karta je razmeroma široka, vina so večinoma na voljo na kozarec. Prevladujejo primorski ekološki vinarji, nekaj je štajerskih vin, veliko pa tudi rojakov prek meje v Brdih in nekaj šampanjcev. Lahko bi dodali kakšen klasičen chardonnay ali sauvignon.

Ocena

Ocena gostilne: 4 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte