Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 8. 2013,
21.31

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept sladica maline smetana

Petek, 23. 8. 2013, 21.31

1 leto, 2 meseca

Sladki konec tedna: panakota z malinami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Malinov sladoled, malinov žele, malinov sirup, malinovi mafini in tortice - zakaj ne bi z malinami popestrili še panakote?

Kot velja za vse jagodičevje, so tudi maline kot nalašč za piko na i kremasti in lahki panakoti.

Tradicionalna italijanska sladica naj bi po nekaterih ugibanjih izvirala iz severnega predela države – prebivalci tamkajšnjih gora naj bi namreč smetano, ki so jo pridelali iz mleka domačih krav, jedli sladkano s sadjem ali lešniki.

Nekdaj recepti za to sladico niso vsebovali sladkorja in želatine – sladkor je bil drag, namesto kupljene želatine pa je bilo treba prekuhavati ribje kosti, da so tako iz njih pridobili kolagen, ta pa se je spremnil v želatino.

Dandanes je recept seveda popolnoma drugačen in obenem precej preprost. Za okusne smetanove "skodelice" potrebujemo tako rekoč le smetano, sladkor in želatino, popestrimo pa jih lahko z marsičim: različnimi jagodami, čokolado ali karamelo.

Panakota z malinami 5 dl sladke smetane 1 dl mleka 1 vrečka želatine v lističih 100 gramov sladkorja 1 vaniljev strok

Preliv: 250 g malin 50 gramov sladkorja 1 vaniljev sladkor dve žlici vaniljevega pudinga v prahu (za gostoto) voda po potrebi

Želatino po navodilih na vrečki namočite v vodi, pustite, da nabrekne, in jo ožemite. Vaniljev strok razpolovite in izpraskajte sredico. V kozico nalijte sladko smetano in mleko ter dodajte vaniljo in sladkor. Na majhnem ognju kuhajte, da se sladkor stopi – nato v mešanici stopite še želatino in dobro premešajte. Vse skupaj vlijte v modelčke, ki ste jih prej splaknili s hladno vodo. Vse skupaj se mora dobro ohladiti in strditi.

Malinov preliv pripravite, tik preden sladico postrežete. V kozico dajte maline, sladkor in vaniljev sladkor ter dve žlici pudinga v prahu in pokuhajte na zmernem ognju. Če je treba, mešanici dodajte še nekaj vode. Preliv je pripravljen, še preden maline popolnoma razpadejo. Prelijte ga čez panakoto, vse skupaj pa okrasite še z nekaj celimi malinami ali vejicami mete.

Ne spreglejte