Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
10.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept sladoled vanilja

Četrtek, 25. 4. 2013, 10.58

6 let, 6 mesecev

Sladki konec tedna: Kako popestriti vaniljev sladoled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če vam običajen vaniljev sladoled ni dovolj, ga lahko z nekaj preprostimi triki spremenite v povsem drugačno sladoledno poslastico.

Vaniljevega sladoleda se (krivično) drži sloves dolgočasneža med zmrzlinami. Ima pač blag okus, ki ga intenzivnejši, recimo čokoladni ali sadni, hitro zrinejo v ozadje. Velik del krivde pri zapostavljanju uboge vanilje pa nosijo tudi proizvajalci sladoledov, ki namesto pravih, dehtečih vaniljevih strokov radi uporabljajo umetne arome oziroma nadomestke vanilje.

Ravno zaradi blagega okusa pa je vaniljev sladoled idealen za mešanje z raznimi dodatki, ki ga oplemenitijo in mu dodajo novo dimenzijo. Tako je recimo v Sloveniji postala izjemno priljubljena kombinacija, ki se nam je še pred nekaj leti zdela nemogoča – vaniljev sladoled, prelit z bučnim oljem. Nekateri pa prisegajo na še bolj nenavadno mešanje okusov in v vaniljev sladoled radi pomakajo ocvrt krompirček.

Če se vam po zamrzovalniku valja banjica povprečnega vaniljevega sladoleda, ki je kar ne uspete izprazniti, preizkusite nekaj preprostih načinov za popestritev.

Količine veljajo za pol litra sladoleda.

Sladoled s sladkimi lešniki 75 gramov sladkorja 50 gramov grobo zmletih lešnikov

Sladkor in lešnike stresite v posodo in jih ob neprestanem mešanju segrevajte na zmernem ognju, da se začne sladkor karamelizirati in se oprijemati lešnikov. Ko so lešniki popolnoma prekriti s sladkorjem in porjaveli, mešanico zlijte na papir za peko in jo razprostrite v tanko plast. Ko se popolnoma ohladi in strdi, jo zdrobite z valjarjem.

V posodi zmešajte sladoled in zdrobljene sladke lešnike, potem pa sladoledno zmes za vsaj eno uro vrnite v zamrzovalnik, da se spet strdi.

Stracciatella 180 gramov kakovostne temne čokolade

Čokolado čim bolj drobno narežite oziroma nastrgajte. Da bi bili ostružki čim bolj tanki, uporabite zelo oster nož, čokolada pa naj bo čim bolj ohlajena. Čokoladne ostružke tako kot sladke lešnike vmešajte v sladoled in ga ponovno zamrznite.

Marmoriran sladoled 4 jedilne žlice kakovostne marmelade po vašem okusu

Marmelado segrejte v vodni kopeli, da postane tekoča. Ko se ohladi, jo v sladoled vmešajte tako, da pomešate le nekajkrat in v sladoledu ostanejo marmeladne "žile". Potem mešanico vrnite v zamrzovalnik, da ponovno zamrzne.

Ne spreglejte