Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2013,
9.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept velika noč čokolada pirhi

Petek, 29. 3. 2013, 9.57

8 let

Sladki konec tedna: Domača čokoladna jajca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zakaj bi čokoladna velikonočna jajca kupovali, če jih lahko povsem preprosto in po svojem okusu naredite sami?

Čokoladna industrija ima rada praznike. Čokoladni Božički, srčki, zajčki in jajčki so pač velik posel. V Nemčiji so na primer letos podrli rekord v proizvodnji čokoladnih velikonočnih zajcev in jih izdelali več kot čokoladnih bradatih mož pred lanskim božičem. Pa tudi teh ni bilo malo.

V velikonočnem času pa trgovci police ob zajcih polnijo tudi s čokoladnimi jajci. Majhna in velika, vzorčasta ali gladka, z najrazličnejšimi okusi in zavita v barvasto folijo napolnijo domove in se pogosto po predalih valjajo še dolgo po veliki noči. Ta "praznična" čokolada je pač običajno bolj povprečne sorte in uporabna le za trenutke, ko nam pade sladkor.

Če se lotite spodnjega recepta, pa čokoladna jajca letos zagotovo ne bodo imela možnosti, da bi preživela več dni. Ta recept je za jajca s temno čokoladno lupino, seveda pa lahko temno čokolado nadomestite tudi z belo.

Čokoladna velikonočna jajca 700 gramov sladkorja v prahu 100 gramov raztopljenega masla 2 decilitra kondenziranega mleka 2 žlici koruznega sirupa 1 žlica vaniljevega ekstrakta 200 gramov kakovostne temne čokolade čokoladne oziroma barvne mrvice in drugi slaščičarski okraski po želji

Vse sestavine razen čokolade z multipraktikom zmešajte v enotno zmes. Z rokami oblikujte jajca poljubnih velikosti, a ne pretiravajte s prevelikimi, ker se lahko sesedejo, preden se strdijo. Položite jih na papir za peko in postavite v hladilnik, dokler niso popolnoma trda.

V vodni kopeli raztopite čokolado, strjena sladkorna jajca namočite vanjo, da bodo popolnoma oblita, in jih postavite nazaj na papir za peko. Potresite jih z mrvicami ali drugimi slaščičarskimi okraski, porišite s prelivom v kontrastni barvi ali pa jih preprosto pustite gladka.

Vrnite jih v hladilnik in jih pustite, da se popolnoma ohladijo in strdijo, najbolje čez noč.

Ne spreglejte