Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2013,
11.37

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept pita sladica zahvalni dan

Četrtek, 28. 11. 2013, 11.37

1 leto, 2 meseca

Sladki konec tedna: Ameriška pita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ta teden so v ZDA praznovali thanksgiving oziroma zahvalni dan, praznik, ki ga najbolj zaznamujejo družinske pojedine. Mi se praznovanju pridružujemo s tradicionalno ameriško pito.

Pa ne gre za tisto iz istoimenskega filma – tokratni recept je ameriški predvsem zato, ker vsebuje pekanove orehe. Ti izvirajo iz Srednje in južnega dela Severne Amerike, kot sestavina v sladicah pa so priljubljeni predvsem na jugu ZDA. Pekanovi orehi so podobni našim orehom, imajo pa nekoliko blažji in slajši okus. Čeprav pri nas še niso zelo razširjeni in znani, jih boste našli v vseh bolje založenih supermarketih.

Pekanova pita Testo

200 g moke 1 čajna žlička sladkorja 1 čajna žlička soli 125 g močno ohlajenega masla, narezanega na kocke 1 rumenjak ledena voda (po potrebi)

V posodi zmešajte moko, sladkor in sol. Dodajte maslo in ga s prsti drobite, dokler ne dobite grobe zmesi, podobne kosmičem. Primešajte še rumenjak in testo gnetite, dokler se ne začne zlepljati, po potrebi pa dodajajte ledeno vodo. Ne mesite preveč, ker preveč obdelano testo ne bo krhko, ampak precej trdo. Testo oblikujte v rahlo sploščeno kepo in ga postavite v hladilnik za vsaj eno uro, še bolje pa bo, če ostane tam vsaj tri ure.

Nadev

200 gramov rjavega sladkorja 100 gramov belega sladkorja 2 jajci 250 gramov jedrc pekanovih orehov 120 gramov masla 2 jedilni žlici mleka 1 jedilna žlica moke 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Pečico segrejte na 170 stopinj Celzija. 150 gramov orehovih jedrc nasekljajte, preostanek pustite v polovičkah.

V večji posodi zmešajte rjavi in beli sladkor ter jajca, da dobite kremasto zmes. Primešajte sesekljane pekanove orehe, stopljeno maslo, mleko, moko in vaniljev ekstrakt.

Pita

Testo razvaljajte in z njim obložite namaščen pekač za pite. V oblikovano testo vlijte nadev in poravnajte. Po vrhu zložite polovičke pekanovih orehov.

Pecite okoli 50 minut. Pita je pečena, ko pekač rahlo stresete in se v sredini še malce premika – med ohlajanjem se bo še strdila.

Postrezite s stepeno smetano ali kepico vaniljevega sladoleda.

Ne spreglejte