Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2013,
11.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept riba skuša solata

Torek, 28. 5. 2013, 11.05

7 let, 12 mesecev

Skuša, najboljša plava riba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kdo bi si mislil: nekoč, v davnih socialističnih časih, so bile skuše ribe, ki ste jih kupili, če niste imeli druge ideje, kaj bi.

Bilo jih je veliko, bile so priljubljene, poceni, takoj za sardelami najbolj priljubljene ribe. Potem pa so postale ogrožena vrsta. V devetdesetih so v Jadranu skoraj popolnoma izginile. Podobno se je zgodilo v Atlantiku, kjer so jih okoljevarstveniki prav zares uvrstili na seznam ogroženih vrst in potrošnikom svetovali, naj jih ne kupujejo. Izginjanje skuš je bilo prav posledica pretiranega lova. V severnem Atlantiku so ujeli tri četrtine svetovnega ulova skuš, kar na leto pomeni okoli 900.000 ton rib.

Toda očitno se je kljub vsemu nekaj spremenilo v načinu razmišljanja in skuše so se spet pojavile v morjih. Da bi obdržali njihovo populacijo, je Evropa zapovedala, da se jih lahko lovi le na trajnostni način, se pravi ne industrijsko, temveč tradicionalno. To velja tudi v Jadranu.

Zato ni več razloga, da se skuše ne bi vrnile na žar. Res so najboljše prav na žaru, medtem ko se ocvrte v ponvi ne obnesejo najbolje. Njihovo meso je sicer čvrsto, a mehko, tako da ob cvrtju rade razpadejo. Lahko pa jih poskusimo tudi na nov način – fileji skuš so neizčrpen vir navdiha, primerni tudi za pripravo lahkih poletnih solat.

Topla solata s skušami

pol kilograma mladega krompirja 4 fileji skuše dve rdeči pesi, lahko že vnaprej kuhani pol sklede očiščene solate, lahko mešane pest orehov dva stebla zelene kari sol, poper oljčno olje, balzamični kis (ali limona)

Mlad krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Medtem file skuše posolimo in začinimo s karijem ter na hitro spečemo na vroči plošči ali ponvi z malo olja. Rdečo peso narežemo na majhne koščke. Orehe nasekljamo. V skodelici naredimo preliv za solato iz oljčnega olja, soli, popra in balzamičnega kisa, ki ga lahko zamenjamo z limoninim sokom. Tako bo solata še bolj sveža. V solatno skledo damo zeleno solato, narezano zeleno, peso, odcejen še topel krompir in pečene skuše. Prelijemo s prelivom in rahlo premešamo, nato potresemo z orehi. Postrežemo s kruhom za kosilo ali lahko večerjo.

Ne spreglejte