Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2015,
8.42

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

advertorial jagode kulinarika Slovenija

Torek, 2. 6. 2015, 8.42

2 meseca, 2 tedna

Sezona jagod je tu! Kako se boste posladkali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Le kdo ne mara jagod! Naznanjajo poletje, so privlačne na pogled in zelo slastne. Zakaj si torej ne bi privoščili nekaj jagodnega? Da bodo zares sveže, naj bodo pridelane v Sloveniji.

Privoščite si sveže, lokalno pridelane jagode

Lokalno pridelane zato, ker vam ne sme biti vseeno, kaj jeste. Če jeste sveže sadje in zelenjavo, hkrati zaužijete tudi potrebne vitamine in minerale in izboljšate svoje počutje. Ker poleg tega vsebuje tudi veliko vode, je uživanje svežega sadja poleti sploh blagodejno za telo.

Poleg tega, da si s tem zagotovite najboljšo kakovost hrane, pa naredite še mnogo več: spodbujate domače gospodarstvo, skrbite za razvoj lokalnega kmetijstva in prispevate k ohranjanju okolja, v katerem živite. Dolgoročno pa boste s kupovanjem domačih pridelkov poskrbeli, da bo na naših policah vse več slovenskih dobaviteljev.

Prednost je, da poznate pridelovalca

Slovenske dobavitelje pod sloganom Slovenija, moja dežela, cenimo domače spodbuja tudi Spar Slovenija, zato skrbijo, da so njihove police polne lokalno pridelane sveže hrane. Trudijo se, da je pot od njiv do trgovinskih polic kar najkrajša, in sicer traja manj kot 24 ur.

Spar Slovenija se trudi vzpostavljati dolgotrajno sodelovanje s pridelovalci, s katerimi gradijo na zaupanju in kakovosti. Za njihove slastne jagode so "krivi" družinsko podjetje Darsad, Kmetijska zadruga Krka, kmetija Turk in kmetija Jarkovič.

Sladki recepti za ljubitelje jagod

Jagode si lahko privoščite kar tako, brez vsega. Bolj sladkosnedi jih posujte s sladkorjem ali pomakajte v čokoladni preliv. Če si radi privoščite kulinarični podvig, preizkusite kakšnega od spodnjih receptov. Na srečo jagodne jedi niso zahtevne za pripravo in se jih lahko loti prav vsak.

Jagodna klasika – vroče jagode s sladoledom

Sestavine za dve osebi: ena sladka smetana, tri žlice sladkorja, dve žlici ruma, 100 gramov jagod, 200 mililitrov vaniljevega sladoleda.

Priprava: Jagode stresete v kozico, jih potresete s sladkorjem in prelijete z rumom. Pustite, da masa zavre oziroma da se jagode segrejejo. Sladoled naložite v primerne kozarce ali skodelice in ga prelijte z vročim sadjem. Lahko ga okrasite s stepeno sladko smetano.

Zdrava sladica, ki si jo radi privoščijo športniki

Sestavine za dve osebi: en metin list, žlica limoninega soka, dve žlici medu, 30 gramov skute in 40 gramov jagod.

Priprava: V električni mešalnik daste polovico jagod, med, limonin sok in skuto ter dobro zmešate. Dodate preostale narezane jagode, premešate in naložite v kozarce. Okrasite z listi sveže mete.

Flambirane jagode

Sestavine za štiri osebe: pol kilograma jagod, dve žlici sladkorja, 50 gramov masla, deciliter jagodnega soka, pol decilitra rjavega ruma.

Priprava: V ponvi raztopite sladkor, dodate maslo in jagode. Prelijete z rumom in flambirate. Zalijete s sokom in nekoliko pokuhate. Flambirane jagode lahko prelijete čez gost jogurt in posujete s praženimi mandlji.

Jagode nekoliko drugače

Ni nujno, da jagodne jedi vsebujejo le sladke sestavine. Iz njih lahko naredite tudi nekoliko manj sladke prigrizke.

Jagode s sirom s plemenito plesnijo

Sestavine za štiri osebe: 12 jagod, 80 gramov sira brie, 50 gramov kremnega sira, 50 gramov lešnikov, dve žlici medu.

Priprava: V posodi pretlačite obe vrsti sira in dobro premešajte. Jagode prepolovite in jih zložite na krožnik. Sirni nadev nabrizgate na jagodne polovice in jih posujete s sesekljanimi praženimi lešniki. Okrasite z medom in postrežete kot prigrizek.

Jagode z balzamičnim kisom in rdečim poprom

Sestavine za dve osebi: 300 gramov jagod, pol decilitra balzamičnega kisa, ena žlica sladkorja, 20 gramov masla, 100 gramov kisle smetane, žlička popra.

Priprava: Jagode očistite in operete ter jih narežete na polovice. V ponvici stopite maslo in v maslu raztopite sladkor. Ko se sladkor stopi, zalijete z balzamičnim kisom in pustite, da kis povre in nastane sirup (to traja približno dve minuti). Jagode servirate v posodici, potresete s poprom in na vrh položite žličko kisle smetane.

Ne spreglejte